Prema podacima sa današnjeg zasjedanja Gradskog štaba za vanredne situacije, u Prijedoru nema oboljelih od virusa korona. Pod nadzorom se nalazi 583 lica, dok je 14 izašlo iz nadzora. Komandant Štaba Milenko Đaković poručio je građanima da ne treba stvarati paniku, ali da treba da se poštuju propisane mjere kako bi se suzbilo širenje zaraze. On je istakao da postoje pojedinci koji se ne pridržavaju odluka Štaba.

– Imali smo specifičan slučaj čovjeka koji je došao iz inostranstva i koji je imao obavezu da se prijavi kako bi bio u sistemu nadzora. Međutim, on je iz Novog Grada sa porodicom došao u Prijedor. Mi smo ga ovdje zatekli i proveli potrebnu proceduru. Takve slučajeve ćemo uskoro odvajati karantinom, dok se ne utvrdi o čemu se radi, bez obzira na to odakle ko dolazi – rekao je Đaković.

On se zahvalio svima koji učestvuju u provođenju propisanih mjera, prije svega zdravstvenim radnicima te licima koja učestvuju u dezinfekciji grada. Takođe, Đaković se zahvalio građanima koji poštuju propisane mjere.

– Pozivam građane da vode računa o svom ponašanju u ovoj situaciji, naročito one koji to dosad nisu činili. Nadležni organi, inspekcije i Komunalna policija će početi preduzimati oštre mjere za svakog pojedinca koji ne poštuje naredbe Štaba. Naročito za one koji bi trebalo da budu u izolaciji, a to nisu i šetaju se gradom – napomenuo je Đaković, dodajući da pojedinac sad ne može biti iznad ostalih građana. 

On je napomenuo da su sve mjere Gradskog štaba usklađene sa onima koje je donio Republički štab za vanredne situacije. Sve osobe koje su bile pod zdravstvenim nadzorom, dobrog su zdravstvenog stanja, rekla je načelnica Higijensko-epidemiološke službe prijedorskog Doma zdravlja dr Milica Otković.

– Pozivam građane koji se vraćaju iz inostranstva, a eventualno ne dobiju rješenje o izolaciji, da se jave Higijensko-epidemiološkoj službi, na brojeve koje imaju na veb stranici Doma zdravlja. Za sve naše sugrađane pod medicinskim nadzorom, opremili smo ambulantu u Orlovači. Tu će se moći pregledati, ali se prije dolaska moraju telefonski najaviti – rekla je Otkovićeva.

Ona je još jednom apelovala na stanovništvo da se pridržava propisanih mjera, naročito kad je u pitanju održavanje higijene.

Z. J.

PrethodniUpitno da li će biti nastave u RS do kraja polugodišta
SlijedećiPRIJAVITI SUGRAĐANE KOJI KRŠE NAREDBE ŠTABA U BORBI PROTIV VIRUSA