22.8 C
Prijedor
Nedjelja, 1 Oktobra, 2023

U PRIJEDORU OBILJEŽEN DAN POGINULIH I NESTALIH RS (video)

Najnovije vijesti

Parastosom u Crkvi „Svete trojice“, polaganjem vijenca i paljenjem svijeća kod Spomen-obilježja „Za krst časni“, u Prijedoru je večeras obilježen Dan poginulih i nestalih Republike Srpske, 15. septembar. Još uvijek se vode kao nestali 43 vojnika i 40 civila sa područja prijedorske regije, rekla je Zdravka Karlica, predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Prijedor. Ona je izrazila nezadovoljstvo sporošću samog procesa otkako je, sa nivoa entiteta, traganje za nestalima prebačeno na državni institut.

– Već godinama obilježavamo 15. septembar, Dan poginulih i nestalih Republike Srpske. Nažalost, u posljednjih četiri-pet godina nemamo novih rezultata. A te porodice, bez obzira iz kog naroda dolazile, samo žele svoj mir, da pronađu i dostojno sahrane svoje najmilije. Stoga pozivam svakoga ko ima bilo kakvu informaciju o nestalima, da je saopšti, makar anonimno – rekla je Karlica.  

Ranka Lekanić saznala je za sudbinu svog supruga Ilije osamnaest godina nakon završetka rata.

– Ilija je ubijen u akciji „Bljesak“ u Hrvatskoj. Nadala sam se sve do posljednjeg trenutka da je živ. Međutim, sin je otišao u Hrvatsku na identifikaciju i dobili smo posmrtne ostatke u jednom kovčežiću. Bilo je to veoma bolno za nas, ali sam osjetila kao da mi je težak teret pao s leđa. Nakon 18 godina neizvjesnosti, mogla sam da ga sahranim – rekla je Ranka.

Polaganju vijenca i paljenju svijeća prisustvovao je i zamjenik gradonačelnika Prijedora Aleksandar Miljuš, koji je podsjetio da Grad Prijedor svake godine daje pomen poginulim i nestalim u Odbrambeno-otadžbinskom ratu. Centralni program obilježavanja 15. septembra biće održan sutra u Banjaluci.

D. S.