U organizaciji Visoke škole “Banjaluka koledž” i pod pokroviteljstvom Grada Prijedora održan je Sajam inovacija i novih tehnologija. Pored učenika srednjih škola, učestvovao je jedan broj privrednih subjekata sa svojim inovacijama. Učenici Elektrotehničke škole Prijedor promovisali su robotsku ruku sa programom laserskog graviranja.

– U našoj školi idemo prema napretku. Uvijek koristimo neku novu tehnologiju. Posjetiocima smo predstavili laserko graviranje – rekao je učenik Ljubiša Vujčić.

Mile Vajkić, profesor mašinske grupe predmeta u Mašinskoj školi, istakao je da su se učenici na Sajmu predstavili izložbom inovativne nastave, odnosno svih materijala koje koriste u toj nastavi.

– U svim stručnim predmetima nastoji se potkrijepiti teoretska nastava inovativnim metodama, pa tako koristim robotiku, mehatroniku i CNC tehnologiju – rekao je Vajkić dodajući da postoji veliko interesovanje učenika Mašinske škole za inovacije.

Profesor Visoke škole “Banjaluka koledž” dr Rajko Macura rekao je da ova manifestacija ima za cilj da ohrabri inovativnost mladih, ali i primjenu visokih i savremenih tehnologija u privredi.

– Izlagači su bili inovatori: od osnovnih i srednjih škola do fakulteta, kao i učesnici iz privrede. Prvenstveno smo pozvali kompanije koje su prisutne u Prijedoru. To je “Cromex”, koji se bavi proizvodnjom motora , “Ist kod”, “Media market” i drugi – rekao je Macura i dodao da je interes lokalne zajednice da podrži ovakve manifestacije kako bi se povećala konkurentnost  privrede i omogućio razvoj grada.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković rekao je da je Prijedor grad koji ima mnogo mladih inovatora, posebno u Mašinskoj i Elektrotehničkoj školi. 

– Prirodno je da jedan od fakulteta BLC iz Banjaluke organizuje ovdje Sajam  inovacija. Time podstičemo mlade ljude koji se bave inovatorstvom da nastave da to rade. Savremeno doba zahtijeva sve više inovacija u novim tehnologijama. Moramo uhvatiti korak sa razvijenim svijetom, a Prijedor ima mnogo pametnih mladih ljudi koje treba usmjeriti da bi se i dalje aktivno bavili invoatorstvom i pomagali privredu u Prijedoru, a vjerovatno i šire – poručuje gradonačelnik Milenko Đaković.

P. Š.