9.8 C
Prijedor
Ponedjeljak, 2 Oktobra, 2023

U Prijedoru otvorena „Prolećna izložba“ ULUS-a (video)

Najnovije vijesti

Povodom obilježavanja 16. maja – Dana grada, u Muzeju Kozare izložen je dio radova sa ovogodišnje „Prolećne izložbe“ Udruženja likovnih umetnika Srbije. 

Direktor Muzeja Kozare, Zoran Radonjić rekao je da je saradnja sa ULUS-om počela 2017. godine, kada su u Umetničkom paviljonu “Cvijeta Zuzorić” u Beogradu izloženi radovi nastali na 12. sazivu Likovne kolonije “Sreten Stojanović”.  Nastavljena je 2018. godine kada je Muzej Kozare u istom prostoru izložio radove desetak umjetnika koji su ostavili značajan trag na likovnoj sceni u 20. i 21. vijeku.

Kustos ULUS-a, Olivera Vukotić rekla je da je “Prolećna izložba” jedna od dvije najstarije u regionu i da ULUS ove godine obilježava dva vrlo značajna jubileja: devedeset godina od održavanja prve “Prolećne izložbe” i stotinu godina Udruženja likovnih umjetnika Srbije. Ona je dodala da će nakon Beograda i Prijedora, izložbu vidjeti i publika u Muzeju Hercegovine u Trebinju i galeriji Multimedijalnog centra u Novom Pazaru.

Zamjenik gradonačelnika Prijedora Aleksandar Miljuš rekao je da je ova izložba dio manifestacija kojima grad Prijedor obilježava svoj dan.

Predsjednik ULUS-a, Miroslav Lazović rekao je da je ovo izložba koja dugo traje, te da je interesantno to da su umjetnici iz cijele Jugoslavije konkurisali i izlagali na ovoj izložbi. Tako je, kako kaže, došao na ideju da baš ovu izložbu “prošetaju” po regionu, kako si se afirmisao rad umjetnika. ULUS-ovu poznatu izložbu, naši sugrađani mogu da pogledaju do 10. juna, jedan dio radova je izložen u Muzeju Kozare, a drugi u Galeriji “Sreten Stojanović”.

M.Šodić