5.8 C
Prijedor
Utorak, 28 Marta, 2023

U Prijedoru počela filmska radionica „Viva škola filma“ (video)

Najnovije vijesti

Udruženje „VIVA“ iz Sarajeva u saradnji sa Kinom „Kozara“ iz Prijedora i ove godine organizuje filmsku radionicu za mlade pod nazivom „Viva škola filma“. Radionica je ove godine okupila 18 polaznika, koji će u naredna tri dana snimati svoj kratkometražni film.

Ratko Orozović, art direktor „Viva škole filma“ je podsjetio da je cilj ove radionice da se obuči i zainteresuje što veći broj mladih za svijet filma, s obzirom da u BiH nema filmske škole. – Obučili smo preko 900 mladih iz 40 gradova BiH, a što se tiče „Viva festivala“, Prijedor i dalje ostaje festivalski centar, gdje će u septembru biti prikazano oko 50 kratkih filmova u okviru ovog projekta – kaže on.

Javna ustanova Centar za prikazivanje filmova suorganizator je ove radionice, a zadatak je, po riječima direktora Anite Hodžić, bio raspisivanje javnog poziva za prijem polaznika. Prvi dan filmske radionice predviđa teoriju filma i pripremu scenarija. Drugog dana polaznici će odraditi snimanje filma, a trećeg dana radiće na montaži.

P.Š.

error: Preuzimanje sadržaja samo uz pismenu dozvolu!!