U Prijedoru će edukativnim predavanjima za roditelje učenika centralnih osnovnih škola biti obilježeno 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja. I oni koji pomažu žrtvama nasilja, ali i same žrtve, slažu se u jednom: kazne za nasilnike su preblage. O tome govori i Prijedorčanka Tamama Ležić koja je nasilje trpjela nekoliko godina. Otišla je u trenutku kad joj je, kako kaže, život bio ugrožen. Ostavila je sve što je sticala u braku dugom tri decenije. Mada je u početku bilo jako teško, jer nije imala nikakvih sredstava za život, nikad se nije pokajala zbog odluke da ode. Mir je našla u Narodnoj kuhinji „Optimisti“, gdje trenutno radi. Ističe da su joj mnogo pomogli da prebrodi muke zbog kojih i danas često plače. Ženama  poručuje da ne moraju da trpe nasilje.

-Nemam  stida, nemam  straha. Podignute glave pričam o onom što se zaista desilo, a  što je i dokazano na sudu. Svim ženama bih poručila da otkriju da trpe nasilje, bilo da je to nasilje od muža, djeteta, oca… Čak želim da formiram udruženje, da radimo u pravcu da se nasilje rigorozno kazni kako se ne bi ponavljalo – kaže Tamama.

Uzroci nasilja su poznati. Nazaposlenost, alkoholizam, nemogućnost da se neko nosi s vlastitim stresom i negativnim emocijama, pogrešna uvjerenja da muškarac mora biti agresivan, pogrešno naučen način komunikacije, neka mentalna oboljenja. Dajana Stupar, socijalni radnik Centra za socijalni rad zadužena za referate nasilja u porodici i porodičnoj zajednici, kaže da je prošle godine registrovano 147 slučajeva nasilja. Dodaje da su sive brojke daleko veće, kao i da  je sve više maloljetnih žrtva nasilja, ukupno 34 prošle godine. Nažalost, najviše je djevojčica starosti od 6 do 14 godina. Nasilje je nerijetko i kombinovano: psihičko, fizičko, seksulano…

– Praksa je pokazala da nasilje, samo po sebi, nikad ne ide kao jedan oblik  već da uvijek idu kombinovani oblici nasilja- kaže Stupareva i naglašava da je, nakon prijave o nasilju, postupanje stručnih radnika Centra hitno i neodložno. Žrtva dobija svu potrebnu podršku – od stambenog zbrinjavanja, do materijalne i psihosocijalne podrške. Šesnaest dana aktivizma počelo je juče, a završava se 10. decembra kada se obilježava Međunarodni dan ljudskih prava.

M.Z.

PrethodniMONOGRAFIJA „100 GODINA PRIJEDORSKE GIMNAZIJE“ – Potrebna pomoć građana u prikupljanju arhivske građe
SlijedećiRekreacija ljudi treće životne dobi (video)