8.8 C
Prijedor
Petak, 24 Marta, 2023

U RASAVCIMA ODRŽANA PETA SMOTRA FOLKLORA (video)

Najnovije vijesti

U Rasavcima je održana 5. Smotra folklornog stvaralaštva „Zaigrajmo, zapjevajmo, običaje sačuvajmo“, u organizaciji Kulturno-umjetničkog društva „Šarenica“. U programu su, pored domaćina, učestvovali AKUD „Branko Krsmanović“ iz Beograda, COKT „Jevrem Obrenović“ iz Šapca, KUD „Zvuci Banije“ iz Jabukovca (Hrvatska), FUG „Motajički vuk“ Sitneši – Srbac te KUD „Dušan Pantelić“ iz Busnova, Udruženje za očuvanje tradicije iz Prijedora i Etno grupa „Vile Petrova“. Početku Smotre prethodio je defile domaćih i gostujućih društava i dodjela zahvalnica zaslužnim članovima KUD-a „Šarenica“. Umjetnički rukovodilac ovog društva Milana Lukić podsjetila je da su pod tim nazivom zvanično registrovani prošle godine, a da su nastali od folklornih sekcija iz Rasavaca i Donje Dragotinje koje su s radom počele 2013. Imaju oko 70 članova.

– Večeras slavimo mali jubilej, pet godina naše smotre folklornog stvaralaštva. Došli su nam gosti iz Srbije, Hrvatske i Republike Srpske, a težimo ka tome da nam sledeće godine dođe više društava iz inostranstva. Polako, stepenicu po stepenicu, gradimo nešto što će biti značajno za folklor grada Prijedora i Bosne i Hercegovine uopšte – ističe Lukićeva.  

Gosti iz Srbije predstavili su se igrama iz Kobišnice i Leskovca. Čedomir Tucić, umjetnički rukovodilac Akademskog kulturno-umjetničkog društva „Branko Krsmanović“ i umjetnički direktor Centra za očuvanje kulture i tradicije „Jevrem Obrenović“, rekao je da su u Rasavce došli sa tridesetak članova.

– Prvi put smo ovdje, prezadovoljni smo. Nadamo se da će se ta saradnja nastaviti i da će naš domaćin, KUD “Šarenica”, da nam dođe u uzvratnu posjetu – rekao je Tucić.

Lijepe utiske sa Smotre folklornog stvaralaštva ponijeće i članovi KUD-a „Zvuci Banije“ iz Jabukovca. Predsjednik ovog društva, Zoran Dragaš, podsjetio je da učestvuju drugu godinu zaredom, a s obzirom da i sami godišnje organizuju četiri-pet sličnih manifestacija, uvjeren je da će biti još prilika za druženje sa prijedorskim KUD-om “Šarenica”.

D. S.

error: Preuzimanje sadržaja samo uz pismenu dozvolu!!