U Republici Srpskoj registrovano je još 14 osoba kod kojih je utvrđeno prisustvo virusa korona, te ih je sada 59, rekao je sinoć ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić.

“Svi su u kućnoj izolaciji i blagih su simptoma. Riječ je o osam muškaraca i šest žena. Pet muškaraca je srednje, a trojica mlađe životne dobi, dok su tri žene srednje životne dobi, jedna starija i dvije mlađe. Iz Banjaluke je 11 novozaraženih i po jedno iz Dervente, Čelinca i Gradiške“, rekao je Šeranić na konferenciji za novinare.

On je rekao da je juče testirano 45 uzoraka, a do sada ukupno oko 420 pacijenata.

Šeranić je pojasnio da je 12 osoba od 14 novozaraženih vezano za treći klaster iz Banjaluke i to je žarište koje se širi i koje se pokušava staviti pod epidemiološku kontrolu.

“Pratimo te osobe i dosta od njih 45 je vezano za taj klaster. Imamo i jednu osobu koju je zarazio član porodice koji je pozitivan i oni su u kućnoj izolaciji, dok je jedna osoba doputovala iz Austrije”, precizirao je Šeranić.

Prema njegovim riječima, malo je među zaraženim onih koji su doputovali iz inostranstva, što znači da su preduzete mjere urodile plodom.

On je pojasnio da su negativni nalazi uzeti od osoba iz Brčko distrikta koje su bile u kontaktu sa osobom pozitivnom na virus korona, ali da oni i svi koji su bili u autobusu koji je juče zaustavljen na graničnom prelazu, ostaju u kućnoj izolaciji.

Šeranić je istakao da je pod zdravstvenim nadzorom 11.695 lica, dok je nadzor završen kod 385 osoba.

“U Univerzitetsko kliničkom centru /UKC/ Republike Srpske u izolaciji boravi 15 osoba, od čega je četvoro na Odjelu, a 11 u izolaciji i dalje se prate, dok su 104 osobe izašle iz izolacije iz UKC-a”, naglasio je Šeranić.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske apelovao je na građane da ne prave vještačku nestašicu lijekova, jer je tržište lijekovima stabilno.

“Obezbijedićemo dovoljne količine lijekova koji su potrebni građanima i ne treba kod kuće gomilati lijekove. Budimo kolektivni i zajednički se brinimo da izađemo iz ove situacije”, poručio je Šeranić.

On je pojasnio da je Ministarstvo sa Institutom za javno zdravstvo i Agencijom za sertifikaciju i farmaceutskom komorom izdalo uputstvo za preventivne mjere i zaštitu zdravstvenih radnika koji rade u apotekama kako bi apoteke radile na dosadašnjem nivou.

“Radi se na unapređenju kapaciteta laboratorija u Banjaluci, ali i u Bijeljini i Foči, iako je tu sporadična pojava zaraženih i stvaranje mreže koja bi zatvorila Republiku Srpsku čime se pripremamo za situaciju i samu progresiju bolesti”, rekao je Šeranić.

On je dodao da u UKC rade na reorganizaciji, postoje trijažni prostori u kontejnerima ispred UKC-a i sve bolnice će dobiti zadatak da organizuju triažne prostore na svom kapacitetu.

“Radi se na i na stavljanju u funkciju stare hirurgije, ali i dvije hirurške sale za potrebe zaraženih pacijenata. UKC je opremio privremenu hiruršku salu na Infektivnoj klinici za slučaje poroda carskim rezom i za određene hirurške zahvate”, dodao je Šeranić.

On je precizirao da je obezbijeđeno 115 kreveta na Pulmologiji za mogući povećani priliv pacijenata, a u objektu stare hirurgije obezbjeđeno je sto kreveta.

Šeranić je rekao da je donesena preporuka da policajci u patroli upozore građane da je druženje mogućnost lakšeg prenosa virusa i da izbjegavaju grupe.

SRNA

PrethodniUVODI SE POLICIJSKI ČAS
SlijedećiUKC USKORO DOBIJA LABORATORIJSKU OPREMU ZA BRZO TESTIRANJE