19.8 C
Prijedor

(VIDEO) U SUBOTU PRVI FESTIVAL VOĆNE  RAKIJE  I ZDRAVE HRANE „ZDRAVICA“

Festival voćne rakije i zdrave hrane „Zdravica“ biće po prvi put održan u gradu na Sani, u subotu 11. maja u 12 časova na Malom gradskom trgu, a radi se o jedinstvenom događaju u regiji koji će pružiti priliku svim posjetiocima da degustiraju raznovrsne rakije, prisustvuju predavanjima eminentnih stručnjaka o procesu destilacije, interaktivnim radionicama, te da upoznaju gastro specijalitete zdrave hrane s ovog područja.

Ognjen Siđak, menadžer Poljoprivrednog klastera regije Prijedor kaže da je projekat finansiran od strane stalne radne grupe za ruralni razvoj.

“Na ideju smo došli u saradnji sa kolegama iz Turističke organizacije. Ova ideja je bila da se malim proizvođačima   predstavi rad ozbiljnih, velikih destilerija kako bi oni svoje proizvode lakše plasirali“, navodi Siđak.

V. d. direktor Turističke organizacije grada Prijedora Dijana Aramanda je istakla da će Festival voćne rakije i zdrave hrane posjetiti i delegacija iz Kragujevca, te pozvala građane da u što većem broju u subotu dođu na Mali gradski trg.

„Očekuju nas brojne renomirane destilerije koje će moći da predstave svoje proizvode svim posjetiocima i naravno da sve pozivamo da nam se pridruže u subotu 11. maja sa početkom u 12 časova na Malom gradskom trgu“, istakla je Aramanda.

Na Malom gradskom trgu će se ocjenjivati rakije. Rakija je u velikoj mjeri uključena u našu kulturu i naše običaje.

Načelnik Odjeljenja za poljoprivredu i ruralni razvoj Žarko Tubin je istakao da se prijavilo ukupno 19  izlagača, od čega se njih pet bavi proizvodnjom zdrave hrane.

„Pored toga nastojimo da kod lokalnog stanovništva podignemo svijest o proizvodnji te rakije, da ti naši mali proizvođači nastave sa njenom proizvodnjom,  a da istovremeno čuvaju autentičnost i sam kvalitet“, rekao je Tubin.

Festival se organizuje u saradnji Poljoprivrednog klastera regije Prijedor “Una-Sana” i suorganizatora Grada Prijedora, gradske Turističke organizacije i Poljoprivredne zadruge “Kooperativa” gdje će učešće uzeti brojne renomirane destilerije iz zemlje i regiona.Održavanje Festivala je podržano u okviru projekta „Promovisanje ekonomske diversifikacije u ruralnim područjima jugoistočne Evrope (SEDRA II) – Izgradnja kapaciteta lanaca vrijednosti u poljoprivredi i ruralnom turizmu kroz mogućnosti zapošljavanja“ koji sprovodi SWG u partnerstvu sa GIZ.

Gordana Kaurin

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na https://kozarski.com/

NAJČITANIJE