Prema odluci Gradskog štaba za vanredne situacije, u Prijedoru je u toku dezinfekcija javnih ustanova i površina. Naša ekipa večeras je bila na tržnici na Pećanima za vrijeme dezinfekcije ovog prostora.

– Pored ovog objekta, večeras će dezinfekcija biti obavljena i na staroj Gradskoj tržnici u centru grada. Sutra redovno otvaramo tržnicu. Zasad se sve ovo u vezi sa virusom korona nije negativno odrazilo na promet. Građani smatraju da se na tržnicama prodaje zdrav, domaći proizvod, dolaze nam proizvođači  koji imaju robu iz zaštićenih plastenika, tako da je čak povećana potražnja za domaćim, svježim proizvodima – rekao je Darko Zgonjanin, direktor Gradske tražnice.

Zlatko Ritan, šef Radne grupe Štaba za vanredne situacije, potvrdio je da će Štab zasjedati sutra u 10 časova.

– Mi smo danas obavili dobar dio posla, dezinfikovali smo sve najveće institucije u gradu i najkritičnije tačke, očekujemo da ćemo večeras završiti prvi krug dezinfekcijom Autobuske i Željezničke stanice. Od 23 časa krećemo sa dezinfekcijom javnih saobraćajnica. U toku sutrašnjeg dana pravi se plan za nastavak radova. Vjerovatno ćemo dati preporuke privatnim i pravnim licima na koji način da izvrše dezinfekciju. Zajednice etažnih vlasnika i fizička lica mogu se javiti u naše institucije gdje će dobiti određenu količinu dezinfekcionih sredstava – rekao je Ritan uz napomenu da se ove mjere rade iz predostrožnosti i da će biti ponovljene narednih dana. Na pitanje koliko ozbiljno građani shvataju preventivne mjere, Ritan odgovara da će Prijedorčani sve više biti svjesni da se ne treba bespotrebno izlagati opasnosti te da treba učiniti sve što je potrebno da se smanji stopa rizika. On je podsjetio da se, osim gradske zone, dezinfekcija obavlja i u Omarskoj, Kozarcu i Ljubiji, odnosno u svim gusto naseljenim mjestima.

– Pored javnih površina, imamo i dezinfekciju javnog prevoza. Napravljen je poligon u krugu “Autotransporta”, gdje se obavlja dezinfekcija svih javnih vozila: i taksi vozila i autobusa. Tu se upisuju registarske tablice, na osnovu čega se dobija potvrda da su ta vozila dezinfikovana. Stoga pozivam sve prevoznike da dođu i izvrše dezinfekciju svojih vozila – istakao je Zlatko Ritan.

Podsjetimo, iz Štaba za vanredne situacije apelovali su na građane da, nakon 23 časa, ne izlaze iz kuća. Tada će biti obavljena dezinfekcija javnih površina i ulica hlorom i drugim supstancama.

D. S.

PrethodniPOČELA DEZINFEKCIJA JAVNIH USTANOVA. VEČERAS DEZINFEKCIJA JAVNIH POVRŠINA I PRANJE ULICA (VIDEO)
SlijedećiOD SUTRA PROGRAM ZA UČENIKE OSNOVNIH ŠKOLA