Na području Republike Srpske biće podijeljeno ukupno 9.000 sjemenskih paketa za sjetvu povrća, koje je obezbijedilo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske u okviru projekta unapređenja konkurentnosti u ruralnim područjima.
Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske Miroslav Bojić, koji je jutros prisustvovao početku podjele 300 paketa za sjetvu u Prnjavoru, precizirao je da paketi sadrže više od 10 vrsta povrća, tri vrste đubriva i leđnu prskalicu, te da je vrijednost jednog paketa oko 300 KM.

Prema njegovim riječima, rasada će korisnicima biti podijeljena u maju.

“U Republici Srpskoj ćemo ukupno podijeliti oko 730 tona sjemenskog materijala i mineralnog đubriva”, precizirao je Bojić.

Početku podjele sjemenskih paketa u Prnjavoru prisustvovao je i načelnik opštine Darko Tomaš, koji je zahvalio resornom ministarstvu za obezbijeđenih 300 paketa pomoći Prnjavorčanima.

On kaže da je opština Prnjavor krajnje korisnike, a uglavnom je riječ o višečlanim porodicama, socijalnim kategorijama stanovništva i domaćinstvima sa niskim primanjima, odredila posredstvom savjeta mjesnih zajednica i drugih institucija, kao što su Centar za socijalni rad i Boračka organizacija.

“Mislimo da je ciljna grupa upravo ona koju je odredilo ministarstvo i da će oni sa ovim paketima za svoju porodicu uspjeti proizvesti dovoljne količine povrća”, rekao je Tomaš.

On je podjetio da opština Prnjavor u posljednjih 15 godina redovno obezbjeđuje podsticaje poljoprivrednim proizvođačima. Krajem decembra prošle godine isplaćeno je više od 350.000 KM podsticaja, a ove godine planirana je isplata 450.000 KM.

Među prvima, paket sa sjemenskim materijalom preuzela je Zorica Karanović iz Šibovske koja kaže da sije 1,5 dunuma povrća.

“U kući nas je petoro i ova pomoć nam mnogo znači. Jedan dio potrebnog povrća smo već posijali, a ostatak ćemo zasaditi zahvaljujući donaciji”, rekla je ona.

Podjela sjemenskih paketa na području Republike Srpske počela je u subotu, 11. aprila, u Loparama, a okončanje akcije očekuje se u toku iduće sedmice.

srna

PrethodniNOVI SLUČAJEVI ZARAZE Kod još pet osoba u RS potvrđen virus korona
SlijedećiANKSIOZNOST I KORONA VIRUS