22.8 C
Prijedor
Nedjelja, 1 Oktobra, 2023

U TOKU PROCJENA ŠTETA OD POPLAVA (video)

Najnovije vijesti

Nakon majskih poplava, Gradska uprava Prijedor formirala je četiri komisije za procjenu nastale štete na stambenim i poslovnim objektima, infrastrukturi, u privredi i poljoprivredi.

Zlatko Ritan, savjetnik gradonačelnika za infrastrukturne poslove, rekao je  da su komisije već danima u obilasku terena.

– Možemo reći da se vrtimo u krugu procjene koju smo imali u toku poplava, po broju poplavljenih kuća. Štete se ne mogu porediti sa štetama u 2014. godini. Građanstvo je bilo malo spremnije, očekivalo je neku vrstu poplava, pa su dizali namještaj i slično. Imamo određen broj domaćinstava koji je, ipak, poplavljen – rekao je Ritan. 

Na području Prijedora zaplavljeno je 1.300 domaćinstava, a poplavljeno oko 400 kuća.

– Za razliku od 2014, sada smo imali jednu vrstu udara sa Kozare, ogromna količina oborinskih voda poplavila je neka potkozarska sela. Najveća šteta je na infrastrukturi, putevima, mostovima, propustima. Došlo je i do pojave klizišta. Za to će trebati više vremena, kako bi se sve saniralo – dodao je Ritan. 

Komisije su trenutno u obilasku gradskih poplavljenih naselja, nakon čega slijedi obilazak ruralnih područja. Ritan je rekao da i građani mogu da prijave nastalu štetu na svojim objektima Službi za mjesne zajednice, koja će sve zahtjeve proslijediti nadležnim komisijama. Izvještaj o nastaloj šteti biće proslijeđen Vladi RS, koja će, kako je ranije najavila, građanima pomoć pružiti iz sredstava Fonda solidarnosti.

M.Šodić