Nakon majskih poplava, Gradska uprava Prijedor formirala je četiri komisije za procjenu nastale štete na stambenim i poslovnim objektima, infrastrukturi, u privredi i poljoprivredi.

Zlatko Ritan, savjetnik gradonačelnika za infrastrukturne poslove, rekao je  da su komisije već danima u obilasku terena.

– Možemo reći da se vrtimo u krugu procjene koju smo imali u toku poplava, po broju poplavljenih kuća. Štete se ne mogu porediti sa štetama u 2014. godini. Građanstvo je bilo malo spremnije, očekivalo je neku vrstu poplava, pa su dizali namještaj i slično. Imamo određen broj domaćinstava koji je, ipak, poplavljen – rekao je Ritan. 

Na području Prijedora zaplavljeno je 1.300 domaćinstava, a poplavljeno oko 400 kuća.

– Za razliku od 2014, sada smo imali jednu vrstu udara sa Kozare, ogromna količina oborinskih voda poplavila je neka potkozarska sela. Najveća šteta je na infrastrukturi, putevima, mostovima, propustima. Došlo je i do pojave klizišta. Za to će trebati više vremena, kako bi se sve saniralo – dodao je Ritan. 

Komisije su trenutno u obilasku gradskih poplavljenih naselja, nakon čega slijedi obilazak ruralnih područja. Ritan je rekao da i građani mogu da prijave nastalu štetu na svojim objektima Službi za mjesne zajednice, koja će sve zahtjeve proslijediti nadležnim komisijama. Izvještaj o nastaloj šteti biće proslijeđen Vladi RS, koja će, kako je ranije najavila, građanima pomoć pružiti iz sredstava Fonda solidarnosti.

M.Šodić

PrethodniRepertoar kina “Kozara” od 30. maja do 5. juna 2019. godine
SlijedećiKONCERT MATURANATA MUZIČKE ŠKOLE (video)