12.8 C
Prijedor

Udruženje novinara Republike Srpske proglasilo DŽulijana Asanža počasnim članom

Udruženje novinara Republike Srpske saopštilo je danas da čestita svim kolegama i cjelokupnoj medijskoj publici Međunarodni dan slobode medija.

– Ove godine, kao što smo ranije i najavili, odlučili smo da proglasimo DŽulijana Asanža počasnim članom UNRS. Ovaj potez nije potrebno obrazlagati nikome, posebno onima koji se bave pitanjem slobode govora i misli, budući da je gospodin Asanž postao istinski mučenik za ovaj ideal u svjetskim okvirima – istkali su u saopštenju-

Naveli su da žele skrenuti pažnju domaće javnosti na to, da je DŽulijan Asanž pred ekstradicijom, od koje ga dijeli još jedno ročište.

– Ono što je neprihvatljivo sa stanovišta svjetske medijske scene i međunarodnog prava, jeste da ga žele utamničiti u Sjedinjenim Američkim Državama, čiji nije državljanin, kao ni državljanin Velike Britanije, koja ga je uhapsila izvukavši ga iz Ambasade Ekvadora. Tim gore, čine to zbog svih onih stvari koje su garantovane drugim amandmanom američkog Ustava, a tiču se slobode govora i štampe – naglasili su u saopštenju.

Kako su dodali, važna tema u protekloj godini, za medijski esnaf, bile su izmjene krivičnog zakonika Republike Srpske u domenu klevete.

– UNRS, koje je pratilo situaciju u protekloj godini; izražava zadovoljstvo što nije došlo do epidemije tužbi protiv novinara i njihovih redakcija. Desilo se ono što smo i predviđali, odnosno da zbog velikih novčanih iznosa propisanih za obeštećenje, građani u povećanom obimu tuže jedni druge za klevetu. Za sada se ne može detektovati povećan sistemski pritisak na medijske slobode u Srpskoj, što je bila najveća opasnost koja je vrebala iz ovog zakonskog rješenja – istakli su.

Od tema zakonske regulative, u ovoj godini za UNRS je najvažniji novi Zakon o medijima, koji se priprema i u čiju izradu su uključeni i predstavnici Udruženja novinara Srpske, kroz prisustvo u Radnoj grupi.

Uz to, kako su dodali. veoma važno je pitanje izrade Registra organizacija koje predstavljaju agente stranog uticaja u Republici Srpskoj, na način na koji su to Sjedinjene Američke Države uradile 1938. godine, Ruska Federacija 2012. godine, a sličan takav zakon očekuje se da će u ponovljenom pokušaju donijeti i parlament Gruzije.

– Ovakav zakon o “stranim agentima” nije potreban samo zbog malignog inostranog uticaja na rovite društvenopolitičke prilike u našoj zemlji, već je jasno da neekonomski mediji, finansirani iz budžeta stranih i neprijateljskih zemalja da zastupaju isključivo njihove interese u našem javnom prostoru; prave nelojalnu konkurenciju i otežavaju poslovanje bez zastupanja javnog interesa, pa i zakonima tržišta gase domaće medije, koji posluju u realnom sektoru – saopšteno je iu Udruženja.

Naveli su da je potrebno zaštiti domaću proizvodnju, kao što se to čini carinama, te građanima upozorenjem jasno napraviti razliku između medija koji svoj novac zarađuju, od onih koji su donirani i ne zavise od domaćeg tržišta, te predstavljaju neku vrstu službenika strane države, odnosno vlade.

– Za sam kraj, UNRS odlučno odbija nametnute izmjene Krivičnog zakonika BiH, koje je proglasio državljanin Republike Austrije Valentin Incko, a pokušava sprovesti u djelo državljanin Saveze Republike Njemačke, Kristijan Šmit; jer su one klasičan primjer uvođenja “verbalnog delikta”, sa čijim zlom je ovo društvo raskrstilo odavno i ne namjeravamo se vraćati u mrak totalitarizma i jednoumlja – poručili su.

Smatraju da je ovo Ovo trenutno najopasniji oblik institucionalnog, odnosno parainstitucionalnog pritiska na slobodu medija, gušenja i ograničavanja slobode misli i dijaloga pod prijetnjom sankcija državne prinude.

– Tim gore, jer su donesene na nelegalan, netransparentan i krajnje nedemokratski način – ukazom stranog državljanina, koji na to nema pravo ni po kojem osnovu. To je opasnost ne samo za za slobodno misleće ljude, već i po ustavni poredak i osnovne principe pravde i zakonitosti. UNRS poziva novinare da ne podliježu autocenzuri po ovom pitanju, nego da javnost informišu istinito i pravovremeno, kako im kodeks novinarske provesije i nalaže. To je posebno važno naglasiti na današnji dan, Međunarodni dan slobode medija – zaključili su i saopštenju.

NAJČITANIJE