Ugostiteljski radnici u Republici Srpskoj traže od nadležnih da produže radno vrijeme ugostiteljskih objekata za sat vremena. To bi im, kažu, mnogo značilo, naročito u ljetnim mjesecima i vikendom, kada ljudi kasno izlaze iz kuće.

– Kada bi radili vikendom do 24 časa, to bi već bio neki pomak i dosta bi nam značilo – rekao je Goran Dakić, predsjednik Udruženja ugostitelja iz Prijedora.

Prihodi su, ionako, minimalni, jer kafići i restorani dva mjeseca nikako nisu radili, kaže Radovan Surtov, vlasnik Motela “Le Pont”. U vodu su pale i nade da će ljetna sezona popraviti negativan trend. Ugostitelji se hvataju za slamku spasa, pa bi sat vremena dužeg rada bio od velikog značaja.

– Kada prođu ova dva mjeseca i ljetna sezona, ako tu ne budemo imali prihoda, teško ćemo se izvući na jesen. Mislim da će jesen biti jako teška, da će doći i do otpuštanja radnika. Zato apelujem na ljude koji odlučuju o tome da nam pomognu. Apelujem i na inspektore da budu malo fleksibilniji. Mjere treba poštovati, ali moraju znati da mi od ovoga živimo – naglasio je Surtov.

Podsjećamo, sadašnje radno vrijeme ugostiteljskih objekata je do 23 časa,  uz poštovanje mjera koje je propisao Republički štab za vanredne situacije.

B. D.