5.8 C
Prijedor
Srijeda, 7 Decembra, 2022

Uključivanje mladih u borbu protiv korupcije (video)

Najnovije vijesti

U organizaciji Centra za razvoj omladinskog aktivizma (CROA) iz Sarajeva, u Prijedoru je danas održana javna tribina u okviru projekta „Jačanje omladinskog aktivizma u borbi protiv korupcije: znanje IN, korupcija OUT“.

– Korupciju vidim kao jednu moralnu i duhovnu nečistoću našeg društva. Ovom prilikom pozivam sve mlade da se ne gledamo kao stranački vojnici, nego da nas veže jedna stvar, a to je ljubav prema našoj zemlji i njenom narodu. Sve što činimo, treba da činimo iz te ljubave, da nam je sutra bolje, jer šta će nam i škole i igrališta i vrtići kada naši mladi, zbog korupcije, odlaze vani – poručio je Predrag Kukolj koji je prisustvovao tribini ispred Partije demokratskog progresa.

Prijedorčanka Anela Rečić rekla je da je na javnu tribinu došla u želji da  sazna nešto više o tome šta mladi mogu učiniti u borbi protiv korupcije u društvu.

– Na mladima svijet ostaje i smatram da možemo nešto uraditi po tom pitanju – ističe Anela.

Milan Rauš, koordinator u Udruženju mladih „CROA“, podsjetio je da je osnovni cilj projekta „Jačanje omladinskog aktivizma u Bosni i Hercegovini: znanje IN, korupcija OUT!“ povećati učešće mladih u antikorupcijskim aktivnostima.

– Mladi su sve manje uključeni u društvene projekte, stoga nam je namjera da ih što više animiramo – kaže Rauš.

Centar za razvoj omladinskog aktivizma, sa sjedištem u Sarajevu, već sedam godina djeluje u BiH. Trenutno rade na sedam projekata, od kojih se tri fokusiraju na korupciju u obrazovanju.

–  Što se tiče projekta „Znanje in, korupcija OUT“, realizujemo ga u deset gradova Bosne i Hercegovine, među kojima i u Prijedoru. Edukativne radionice dosad je prošlo 300 mladih ljudi širom BiH. Mišljenja sam da mladi ne bi trebalo da napuštaju državu, već da ostanu i da se svi skupa borimo da nam bude ljepše i bolje – ističe Zafir Šišić, direktor Centra za razvoj omladinskog aktivizma Udruženja „CROA“ iz Sarajeva.

Zafir Šišić, direktor Centra za razvoj omladinskog aktivizma

 

 

D. S.