Umetnički centar „Talija“ oduševio Prijedorčane (video)

 

Članovi ansambla Umetničkog centra „Talija“ iz Beograda večeras su održali koncert u Prijedoru, u organizaciji prijedorskog Udruženja za očuvanje tradicije. Od samog osnivanja „Talije“, prije 20 godina, njen član je Lenka Dmitrović.

Lenka Dmitrović

-Glavni „krivac“ zbog kojeg sam se uključila u folklor i „Taliju“ je direktor Umetničkog centra Dragan Pantelić koji je došao u moju učionicu kada sam bila prvi razred osnovne škole. Predstavio nam je to kroz igru, putovanja, druženje. Mislim da je to nas, djecu, najviše i osvojilo: prilika da igramo, da proputujemo svijet, a to smo i imali sa „Talijom“. Bili smo na pet kontinenata, odigrali preko 5.000 koncerata. Jedino je još Australija ostala „neosvojena“ – u šali kaže Lenka.

Pred oduševljenom publikom u Prijedorskom pozorištu, članovi „Talije“ su izveli svojevrstan kolaž izvornog i internacionalnog programa. Na repertoaru se našao splet igara zapadne i centralne Srbije, Vlaške igre, Srpske igre iz okoline Gnjilana, Igre rusinske manjine, Vojnička šaljiva igra i druge. Narodni orekstar izveo je splet melodija, a nastupile su i pjevačke grupe. Direktor i umjetnički rukovodilac ansambla Dragan Pantelić rekao je da „Talija“ ima oko 350 članova i godišnje izvede oko 550 koncerata.

Dragan Pantelić, rukovodilac ansambla

-To su djeca koja su obišla svijet. Svi govore minimalno dva svjetska jezika, jednostavno česta putovanja su ih natjerala na to. Mislim da su mladi vrlo pozitivni i samo bi ih trebalo usmjeriti na vrijeme. Ne možete tražiti od dječaka koji ima 13 godina da ide na folklor. Pogrešno je i što na nastavi srpskog jezika traže od njih tada da uče junačke pjesme. Junačke pjesme se uče dok su djeca mala. Tako i folklor. Dok su mali, oni se hvataju u kolo. Poslije toga, ako su uhvaćeni, uhvaćeni su. Ako nisu, gotovo, odoše dalje – ističe Pantelić.

Večerašnji koncert pod nazivom „Tradicija nas spaja“, dio je „Kulturnog ljeta“ u Prijedoru. Nastup gostiju iz Beograda organizovalo je prijedorsko Udruženje za očuvanje tradicije kao svojevrstan poklon svojim sugrađanima. Direktor Udruženja Željko Šormaz podsjetio je da su sa radom počeli 2016. godine, kao vrsta strukovnog udruženja koje okuplja istraživače, koreografe, ljude koji se bave tradicijom. Imaju pedesetak članova, a od septembra počinje upis djece uzrasta od 6 do 15 godina u njihovu Školu tradicije.

Muška pjevačka grupa Udruženja za očuvanje tradicije Prijedor

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Zabranjeno je preuzimanje sadržaja bez pismene dozvole!