27.8 C
Prijedor

(VIDEO) UPISI U SREDNJE ŠKOLE POČINJU 17. JUNA

Ministarstvo prosvjete i kulture objavilo je konkurs za upis učenika u prve razrede srednjih škola u Republici Srpskoj u školskoj 2024/25. godini. U prvom upisnom roku, 17. i 18. juna, planiran je prijem dokumenata za učenike koji imaju 60 i više bodova, a od 26. do 28. juna za sve ostale đake. U julskom roku, od 01. do 03. jula, vršiće se prijem dokumenata, dok je od 08. do 12. jula predviđen upis učenika koji nisu upisali nijednu željenu školu.
Mašinska, Ugostiteljsko-ekonomska i Poljoprivredno-prehrambena škola u Prijedoru bilježe najveći broj deficitarnih zanimanja.
“Agrotehnički smjer sam prvenstveno upisala zato što volim poljoprivredu, živim na selu i to mi dosta pomaže u vezi sa školom. Svoj smjer bih preporučila svima, jer je odličan i profesori su ljubazni”, rekla je Anastasija Vujinović, učenica Poljoprivredno-prehrambene škole.
Iz ove prijedorske škole napominju da je upis zanimanja koja nedostaju na tržištu rada šansa da učenici po završetku srednje škole brzo i lako dođu do zaposlenja.
“Od ove godine, Grad Prijedor stipendira učenike deficitarnih zanimanja. U prvoj godini, ova zanimanja finansira Ministarstvo prosvjete i kulture kroz stipendiju u iznosu od 100 KM po učeniku, dok za drugu, treću i četvrtu godinu, Grad finansira agroproizvođače, pekare, mesare i agrotehničare”, rekao je direktor Goran Aničić.


U prijedorskim srednjim školama računaju na ulazni faktor od 550 svršenih osnovaca, s tim da će izbor željenog zanimanja zavisiti od rezultata ostvarenih kroz osnovno obrazovanje.
“Dokumentacija koja je neophodna za upis su originalna svjedočanstva od šestog do devetog razreda, izvod iz matične knjige rođenih, diplome koje dokazuju posebne rezultate na republičkim i višim nivoima takmičenja, diplome koje dokazuju rezultate iz predmeta značajnih za struku te određena rješenja Centra za socijalni rad i prijava koja se popunjava u prostorijama škole”, poručila je predsjednik Aktiva direktora srednjih škola prijedorske regije, Dražena Mršić.
Više informacija o svemu u vezi sa strukama i zanimanjima naši sugrađani mogu naći na aplikaciji Ministarstva prosvjete i kulture “Vodič kroz zanimanja”, koja je dostupna za besplatno preuzimanje na “google play” marketu. U srednje škole u Republici Srpskoj biće upisano 10.197 učenika.

Renata Š. Novaković

NAJČITANIJE