-2.2 C
Prijedor
Četvrtak, 30 Novembra, 2023

UPRAVE DA RADE SVOJ DIO POSLA

Najnovije vijesti

Prijedorski Savjet za sport treba da zasjeda više od dva puta godišnje, da pristupi određivanju sportova od opšteg interesa za grad i da traži načine finansiranja sporta, smatra zamjenik predsjednika ovog tijela Aleksandar Miljuš.
“Treba shvatiti da gradski budžet ne finansira klubove u potpunosti, nego ih samo sufinansira, a uprave klubova moraju obaviti svoj dio posla. Sufinansiranje iz gradskog budžeta i jeste bitno jer treba da natjera uprave klubova da svojim radom omoguće postizanje što boljih rezultata”, rekao je Miljuš.

On je naveo da postoje problemi u aktiviranju ugašenih sportskih kolektiva, kao i problemi u klubovima “gdje se dva čovjeka posvađaju, pa svaki hoće da osnuje svoj klub”.

Aleksandar Miljuš
Aleksandar Miljuš

“Te primjere imamo u skoro svim sportovima. Zato povećanje budžetske stavke za 20.000 KM ili 30.000 KM ne rješava problem sistemski, a Savjet za sport bi trebalo da nađe sistemska rješenja. Takođe, treba odvojiti amaterske i poluprofesionalne klubove od profesionalnih i za njih razdvojiti i finansiranje, jer već godinama imamo budžetska rješenja koja nikome nisu atraktivna”, dodao je Miljuš.

Član Savjeta za sport grada Prijedora Milan Tubin rekao je da se moraju odrediti prioriteti u sufinansiranju sporta iz budžeta i upozorio na pojavu malih klubova koji se registruju samo da bi uzeli novac iz gradske kase, a onda od tih para “po selima peku prasad”.

“Treba uvesti dobru kontrolu utrošenog novca. Ja kao član Savjeta nikad nisam vidio nijedan račun. Bilo bi više novca kad bismo znali gdje tačno ide, a i saznali bismo koji klubovi uzimaju od djece po 20 ili 30 KM mjesečno, a istovremeno dobijaju i pare od grada”, rekao je Tubin.

U budžetu grada Prijedora ove i proteklih pet godina dotacije sportskim klubovima iznosile su po 270.000 KM, dok su ukupna sredstva za aktivnosti u fizičkoj kulturi iznosila od 589.000 KM u ovoj do 2.093.500 KM u 2013. godini, u zavisnosti od investicija u gradski stadion i novu sportsku dvoranu na Urijama.

izvor: srna

foto: Giga