2.8 C
Prijedor
Utorak, 29 Novembra, 2022

Uskoro 50 stanova za socijalno ugrožene (video)

Najnovije vijesti

U zgradu na Pećanima uskoro će useliti 50 porodica iz kategorije izbjeglih i raseljenih lica. Preliminarna lista korisnika objavljena je 18. juna, a konačna će biti objavljena za 15 dana.

Kako kaže Rajka Zdjelar, viši stručni saradnik za komunalne poslove grada Prijedora prioritet su bili korisnici koji su se 2013. godine prijavili na javni poziv Ministarstva za izbjegla i raseljena lica. – Grad Prijedor je usvojio sve kriterijume, pravilnike i odluke vezane za ovaj vid stanovanja, tako da će, kada se riješi ova kategorija, ciljne grupe biti mladi bračni parovi, lica sa deficitarnim zanimanjima, lica starija od 65 godina bez porodičnog staranja, a u stanju socijalne potrebe, posebne socijalne kategorije kao što su beskućnici, samohrani roditelji, djeca, mladi bez roditeljskog staranja, lica sa invaliditetom, žrtve nasilja i druga lica – dodala je Zdjelar.

Rajka Zdjelar, viši stručni saradnik za komunalne poslove grada Prijedora

U prijedorskom naselju Raškovac gradiće se dvije zgrade sa ukupno 52 socijalna stana.  Ovakav oblik stambenog zbrinjavanja porodica koje nisu u mogućnosti da imaju vlastiti stambeni objekat ili plaćaju tržišnu cijenu zakupnine odavno se primjenjuje u razvijenim evropskim zemljama. Zahvaljujući ažurnosti gradske administracije i pomoći CRS-a međunarodne humanitarne organizacije za podršku izbjeglom i raseljenom stanovništvu,  Prijedor je u BiH prvi dobio socijalne stanove.

Njihovom izgradnjom omogućuje se određenim ciljnim grupama da riješe svoje stambeno pitanje kroz zakup do trajnog rješenja. Korisnici stan ne mogu otkupiti, jer je on vlasništvo Grada. Plaća se zakupnina po minimalnoj cijeli, koja u Prijedoru iznosi jednu KM po metru kvadratnom, uz pripadajuće režije.

M.Stegić