-0.2 C
Prijedor
Ponedjeljak, 30 Januara, 2023

USVOJEN NACRT BUDŽETA GRADA OD 36,3 MILIONA KM

Najnovije vijesti

Na drugom zasjedanju novog saziva Skupštine grada Prijedora  usvojen je rebalans budžeta za ovu godinu, kao i Nacrt budžeta za 2017. Nacrtom odluke o rebalansu ovogodišnjeg budžeta grada, usvojenom na prvoj posebnoj sjednici gradskog parlamenta, plan budžetskih prihoda grada Prijedora u 2016. godini, uz budžetsku rezervu od 700.000 maraka, povećan je sa 38,20 na 40,72 miliona maraka ili za 6,61 posto.

img_1621

Biljana Malbašić, v.d. načelnika prijedorskog Odjeljenja za finansije, rekla je da se očekuje će se u gradsku kasu u 2017. godini sliti više od 36,3 miliona KM, što je za 1,8 miliona manje u odnosu na usvojeni budžet za prošlu godinu, to jest za 4,5 miliona manje u odnosu na budžetski rebalans za ovu godinu.

– Budžet se ne može zasnivati na željama koje nemaju dobru argumantaciju iza sebe. Svi prijedlozi odbornika bili su konstruktivni, samo se postavlja pitanje koji su prioritetni i sa kojih nivoa vlasti mi možemo tražiti pomoć za realizaciju takvih projekata – dodala je Malbašićeva.

img_1626

Na korektnoj i kreativnoj diskusiji odbornicima se zahvalio  gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković.

– Predloženi Nacrt budžeta realan je dokument koji garantuje da će budžet biti pod kontrolom, da ćemo ispoštovati sve obaveze prema socijalnim kategorijama, ali i pojačati podršku privredi i poljoprivredi – naveo je Đaković.

img_1636

Nacrt budžeta za narednu godinu usvojen je sa 21 glasom “za”, šest protiv i dva uzdržana. Iz opozicionog SDS-a, koji nije podržao Nacrt budžeta, poručili su da iznos predviđen Nacrtom nije sporan, ali da se novac morao bolje rasporediti na investicionom planu, ali i na poboljšanju populacione politike.

img_1618

– Budžet bi trebalo da bude više profitabilno i investiciono orijentisan. Infrastruktura je, svakako, potrebna, ali bilo bi dobro da prvo stvorimo neku novu vrijednost, a onda ćemo završavati projekte infrastrukture. Ovako, budžet je više troškovno orijentisan – rekla je odbornica SDS-a Dijana Grahovac.

Z.J.

foto: Giga