-0.2 C
Prijedor
Ponedjeljak, 4 Decembra, 2023

USVOJEN NACRT BUDŽETA GRADA OD 36,3 MILIONA KM

Najnovije vijesti

Na drugom zasjedanju novog saziva Skupštine grada Prijedora  usvojen je rebalans budžeta za ovu godinu, kao i Nacrt budžeta za 2017. Nacrtom odluke o rebalansu ovogodišnjeg budžeta grada, usvojenom na prvoj posebnoj sjednici gradskog parlamenta, plan budžetskih prihoda grada Prijedora u 2016. godini, uz budžetsku rezervu od 700.000 maraka, povećan je sa 38,20 na 40,72 miliona maraka ili za 6,61 posto.

img_1621

Biljana Malbašić, v.d. načelnika prijedorskog Odjeljenja za finansije, rekla je da se očekuje će se u gradsku kasu u 2017. godini sliti više od 36,3 miliona KM, što je za 1,8 miliona manje u odnosu na usvojeni budžet za prošlu godinu, to jest za 4,5 miliona manje u odnosu na budžetski rebalans za ovu godinu.

– Budžet se ne može zasnivati na željama koje nemaju dobru argumantaciju iza sebe. Svi prijedlozi odbornika bili su konstruktivni, samo se postavlja pitanje koji su prioritetni i sa kojih nivoa vlasti mi možemo tražiti pomoć za realizaciju takvih projekata – dodala je Malbašićeva.

img_1626

Na korektnoj i kreativnoj diskusiji odbornicima se zahvalio  gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković.

– Predloženi Nacrt budžeta realan je dokument koji garantuje da će budžet biti pod kontrolom, da ćemo ispoštovati sve obaveze prema socijalnim kategorijama, ali i pojačati podršku privredi i poljoprivredi – naveo je Đaković.

img_1636

Nacrt budžeta za narednu godinu usvojen je sa 21 glasom “za”, šest protiv i dva uzdržana. Iz opozicionog SDS-a, koji nije podržao Nacrt budžeta, poručili su da iznos predviđen Nacrtom nije sporan, ali da se novac morao bolje rasporediti na investicionom planu, ali i na poboljšanju populacione politike.

img_1618

– Budžet bi trebalo da bude više profitabilno i investiciono orijentisan. Infrastruktura je, svakako, potrebna, ali bilo bi dobro da prvo stvorimo neku novu vrijednost, a onda ćemo završavati projekte infrastrukture. Ovako, budžet je više troškovno orijentisan – rekla je odbornica SDS-a Dijana Grahovac.

Z.J.

foto: Giga