12.8 C
Prijedor
Petak, 29 Septembra, 2023

UZELAC I U 89. PRAŠI SVOJIM YUGOM 45

Najnovije vijesti

Miloš Uzelac (89), mještanin Čirkin Polja kod Prijedora, često je za volanom svog Yuge 45. Autom svakog vikenda putuje do vikendice u susjednim Jarugama, gdje vrijeme krati poljoprivrednim radovima. Ovaj starac vozi nepunih pet decenija i do sada, kako nam kaže, nije imao nijednu saobraćajku, ne računa li se poneko sitno “kvrckanje”. Ni kazni nije bilo.

Ipak, vozačku dozvolu je posljednji put produžio na “samo” dvije godine, jer mu je vid malo oslabio.

– Doktorima sam rekao da mi dozvolu produže ne na tri nego na dvije godine i pozdravio sam ih riječima: “Dao Bog da se opet vidimo” – kaže uz osmijeh Miloš i iskreno dodaje da mu smetaju brza vožnja, obijest i sjedanje za volan u alkoholiziranom stanju, ali i upotreba telefona u vožnji…

– Ima dobrih vozača, kulturnih, pristojnih, stanu ti da prođeš, a ima i onih bahatih. Prosto ne znaš gdje bi se od njih sakrio kad počnu da jure. Nema pravila kada je vožnja u pitanju, ali moraš biti iskren prema sebi i znati kad je dosta. Ako vid nastavi da mi slabi, neću više voziti, jer ne bih nikakvog rizika ni za sebe, ali ni za druge učesnike u saobraćaju – pošten je Uzelac.

I on, ali i mnogo mlađi vozači, provjeru vozačkih sposobnosti testiraju u Centru rada i medicine sporta u Prijedoru, na prvostepenoj komisiji, kod oftalmologa, neuropsihijatra, psihologa i specijaliste medicine rada. Doktor Mladen Miodragović, načelnik Centra, kaže da su u prošloj godini provjerili zdravlje skoro 2.000 vozača. Dolaze iz cijele BiH, mada ih je najviše sa područja prijedorske regije.

U dosadašnjoj praksi upoznao je i dosta starijih vozača. Tvrdi da je riječ o odgovornim ljudima koji i sami znaju kada treba povući ručnu.

Dr. Miodragović: Sad im je auto potrebniji

– To mi i kažu. Stekao sam utisak da je njima auto sad potrebniji nego kada su bili mlađi, da bi mogli otići do ljekara, prijatelja, ali ne i za duža putovanja – govori Miodragović te dodaje da prilikom kontrole starijih vozača posebno prate hronična ili naznake oboljenja u vezi sa starijom životnom dobi, poput Parkinsa, Alzeimera… Ne zaboravljaju ni obavezne testove koncentracije, pažnje i pamćenja.

Centar u Prijedoru ocijenio je tokom prošle godine da je osam posto vozača nesposobno ili privremeno nesposobno. Visok je i procent ograničeno sposobnih. Uzrok nesposobnosti uglavnom su psihijatrijska, neurološka i kod profesionalnih vozača kardiovaskularna oboljenja. Inače, nakon 65. godine, voze isključivo amateri, a dozvolu mogu produžiti na maksimalno tri godine.

U Centru javne bezbjednosti Prijedor pojašnjavaju da je tokom prošle godine na putnoj mreži grada Prijedora 95 učesnika u saobraćaju starijih od 60 godina uzrokovalo saobraćajne nezgode. U prva tri mjeseca ove godine bilo ih je 12.

Sa mjesta nezgode: 72-godišnjakinja udarila pješaka

– Ako se posmatra starosna struktura svih učesnika saobraćajnih nezgoda, dolazi se do pokazatelja da su učesnici iz starosne kategorije iznad 60 godina zastupljeni sa skoro 13,9 posto – nevedeno je iz CJB Prijedor.

izvor: Avaz

foto: Giga