Onkološki pacijenti koji su prije najmanje šest mjeseci završili terapiju citostaticima ili hemioterapiju, ne bi trebali imati dilemu oko vakcinisanja protiv korona virusa. Vakcina je kod ovih pacijenata čak i poželjna, jer pripadaju rizičnim grupama i osobama s oslabljenim imunitetom.

– Preporučuje se čak da prime vakcinu protiv Kovid-19 infekcije, jer to je trenutno jedina zaštita od ove pandemije. Kao što znamo, to su pacijenti sa oslabljenim imunitetetom i u velikom riziku da dobiju Kovid-19 infekciju – kaže dr Boris Vujanović, načelnik Onkološkog odjeljenja Bolnice “Dr Mladen Stojanović”.

Prije primanja vakcine kod jednog broja onokoloških pacijenata dr Vujanović preporučuje i dodatne preglede. – Najbolje je, da prije svega  kontaktiraju svog onkologa, koji će im, ako nisu sigurni, saopštiti da li su kandidati za takvo nešto. Ako su to pacijenti koji se već duži period nalaze na redovnim kontrolama, ako je ta kontrola bila onda kad je predviđeno,  oni slobodno mogu da prime vakcinu protiv Kovida-19 – naglašava on i dodaje da su maligne bolesti, nažalost, u porastu.

Pandemija je redukovala ostale grane medicine, prije svega, kad je riječ  o hospitalnom tretmanu. Nažalost, imali smo i veliki broj zaraženih i oboljelih koji su se morali liječiti. Sve je to, kako kaže dr Vujanović, poremetilo i sistem liječenja onkoloških pacijenta. Ali i činjenica da su mnogi zbog straha od korone odlagali liječenje, nisu dolazili na kontrole, mada je  Onkološko odjeljenje radilo sve vrijeme Kovida-19.

– Nismo prekidali rad, mada je bio redukovan tako da nismo mogli baš u svakom momentu svima izaći u susret, što isto ima svoje posljedice. Tako da mogu reći da nam se u posljednje vrijeme javlja velik broj pacijenata. Dijelom zato što je ova infekcija trenutno u nekom opadanju, tako da se ljudi javljaju i na osnovu toga primijetimo da su određeni tumori u porastu. Nema ni jedan tumor koji bi mogli izdvojiti, jednostavno sve maligne bolesti su u porastu – jasan je dr Vujanović.

Onima koji imaju bilo kakvu sumnju na neku od malignih bolesti, preporučuje da se što prije jave svom porodičnom ljekaru, koji će izvršiti trijažu i ukoliko smatraju neophodnim, pacijenta uputiti onkologu.

M. Z.