16.8 C
Prijedor

(VIDEO) VASKRŠNJA TUCIJADA U PORTI HRAMA SVETE TROJICE

U porti Hrama Svete Trojice, Srpska pravoslavna crkvena opština Prijedor organizovala je tradicionalnu Vaskršnju tucijadu. Pobjednik je četrnaestogodišnji Konstantin Janjetović, koji je poručio da je važno da mladi čuvaju običaje i tradiciju srpskog naroda.
„Važno je da mlade i one najmlađe učimo vrijednostima pravoslavlja i da im pokažemo Hristov put kojim treba ići“, naglasio je protonamjesnik Dragan Hrvaćanin. “Ovo je četvrta godina kako se tradicionalno okupljamo ovdje kod Hrama Svete Trojice u Prijedoru da pozovemo najmlađe da dođu jer skakako da im je rano da dođu ujutru u 5 na vaskršnjui liturgiju, pa da priredimo i njima da i oni osjete čari ovog velikog dana i velikog praznika, Naš cilj je da što više mladih pozovemo oko crkve, da ih vežemo uz crkvu, da uz ckrvu odrastaju i da se raduju sa nama odraslima jer Hristos je došao za sve za stare i za mlade”, rekao je Hrvaćanin.


Vaskršnjoj tucijadi u porti Hrama Svete Trojice prisustvovao je i gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor, koji je istakao da se sa ovakvih okupljanja uvijek šalje poruka mira uz želje da srpski narod u slozi i jedinstu dostojanstveno čuva pravoslavne vrijednosti, istoriju i običaje. “Ovo je za nas veoma značajno pogotovo što svake godine okupi se veliki broj dječice, naših mališana. Upravo ova djeca su budućnost ne samo našeg grada već i čitave Republike Srpske. Pozivamo ih da se odazovu i kada govorimo o crkvi i kada govorimo o vjeri, upravo to je zdravo odrastanje, to je nešto što želimo, da pratimo put pravoslavlja i ono što je za nas jako važno da iz godine u godinu sve više dječice dolazi ovdje. Želimo da odrastaju uz našu istoriju, tradiciju i obićaje i da vole, njeguju i čuvaju svoje, ali istop tako ujedno da poštuju tuđe”, naglasio je Javor.
Pobjednik Vaskršnje tucijade dobio je zlatnik, drugoplasirani Miloš Kobas oslikano drvano jaje sa likom Bogorodice, dok je trećeplasirani Mihajlo Mamić dobio oslikano drveno jaje sa Hristrovim likom. Četvoroplasiranoj Ani Bulić pripala je ikona Presvete Bogorodice. Pokrovitelj Vaskršnje tucijade bio je Grad Prijedor. U ranim jutarnjim časovima u Hramu Svete Trojice služena je Vaskršnja liturgija.


Zoran Sovilj

NAJČITANIJE