Dolaskom lijepog vremena, počinje sezona čišćenja poljoprivrednih i drugih površina, prilikom čega građani spaljuju biljni i drugi korovni otpad na otvorenom, čime se povećava opasnost od nekontrolisanog širenja požara.

Prijedorski vatrogasci apeluju na građane da spaljivanje korova prilikom uređenja svojih imanja čine na odgovoran način i na površinama koje mogu kontrolisati. Kako bi spriječili nekontrolisano širenje vatre, koja bi mogla ugroziti imovinu, ali i ljudski život.

– Mi znamo da oni to moraju da rade, ali moraju biti oprezni. To moraju uraditi u uslovima koji su za to preporučeni, u jutarnjim časovima i da to nikada ne rade sami. Da prvo iskrče parcele, pa onda postepeno vrše paljenje i da se pripreme za to. Nakon spaljivanja, savjet građanima je da ugase ostatke, kako bi se spriječilo njihovo raznošenje vjetrom i pojava širenja požara – pojašnjava Nebojša Miljuš, komandir Teritorijane vatrogasne jedinice Prijedor.

Zakonom o zaštiti od požara zabranjeno je paljenje korova i drugog poljoprivrednog otpada bez prethodnog obavještenja vatrogasaca, a propisana je i obaveza preduzimanja svih neophodnih radnji s ciljem sprečavanja širenja vatre. Novčane kazne predviđene ovim zakonom su od 100 KM do 1.000 KM.

– Da ne bi bilo kažnjavanja, molimo sugrađane da poslušaju naš savjet. Mi svake godine dajemo prtnjače na revers, koje su priručno sredstvo za eventualno prvo gašenje požara, a i vatrogasci rade sa tim. Imali smo intervencije na području Dragotinje i Jutrogošte. To su prostranstva koja su zapuštena i koja neko namjerno pali, da ih ne bi morao krčiti i tako nastane problem – dodaje Miljuš.

U slučaju nekontrolisanog širenja vatre, potrebno je odmah obavijestiti vatrogasce na broj 123 ili policiju na 122.

M. Šodić