16.8 C
Prijedor
Četvrtak, 8 Juna, 2023

VAŽNA ULOGA LJEKARA PORODIČNE MEDICINE

Najnovije vijesti

Vrata porodičnog ljekara ona su na koja prvo kucamo u slučaju neke bolesti. Tokom pandemije radili su i u ari i kovid ambulantama. Danas, s boljom epidemiološkom situacijom, malo je lakše, jer su se vratili u domove zdravlja i na stari režim rada. Sistem porodične medicine uveden je 2000. godine, a šest godine kasnije, takva organizacija rada primijenjena je i u prijedorskom Domu zdravlja. Porodična medicina ima svoje prednosti. Prije svega u činjenici da je ljekar dobro upoznat sa zdravljem jedne porodice. Dobri su i uslovi rada.

”Nama je velika prednost jer znamo da pratimo istu populaciju, odnosno istu porodicu kroz generacije. Daleko je lakše raditi sa pacijentima kod kojih možemo da očekujemo određeno nasljedno oboljenje i onda možemo da radimo u smislu prevencije koja je veliki dio porodične medicine i za koju se pokazalo da je najefikasnija. Nama su ambulante uređene, opremljene tako da mi sa te strane nemamo nekih primjedbi da nam nešto nedostaje. Radimo po svjetskim standardima”, istakla je Gordana Radanović, specijalista porodične medicine u Domu zdravlja Prijedor.

U maju 2010. godine, Međunarodna organizacija ljekara porodične medicine  proglasila je 19. maj Svjetskim danom ljekara porodične medicine.

V. N.

error: Preuzimanje sadržaja samo uz pismenu dozvolu!!