22.8 C
Prijedor
Nedjelja, 1 Oktobra, 2023

Važno je uzeti fiskalni račun (video)

Najnovije vijesti

Izmjene i dopune Zakona o fiskalnim kasama, kampanje Poreske uprave i nagradne igre, samo su neki od načina suzbijanja sive ekonomije i podizanja svijesti građana o važnosti uzimanja fiskalnih računa.
Od početka ovog mjeseca na snagu su stupile izmjene i dopune Zakona o fiskalnim kasama. Novčane kazne su veće, a rokovi za plaćanje su korigovani uz više mogućnosti rješavanja duga. Za prekršaje u vezi izdavanja računa i registrovanja prometa, pravno lice kao poreski obveznik kazniće se novčanim iznosom   od 8.000  do 16. 000 maraka. U slučaju da poreski obveznik u roku od godinu dana od dana izvršenja prekršaja ovog zakona ponovi isti prekršaj, kazniće se novčanom kaznom u dvostrukom iznosu. O mjerama zabrane obavljanja djelatnosti govori Milenko Puzigaća, pomoćnik direktora Poreske uprave za Područni centar Prijedor. -Povećavaju se kazne, ali se ostavlja rok od 72 časa da se kazna plati ili po Zakonu o prekršajima da se plati pola novčane kazne i onda se objekat ne zatvara. Međutim, ako se u roku 72 časa ne uplati novčana kazna, onda se objekat ne zatvara na 15 dana nego na 30 dana, kako kaže novi Zakon- rekao je Puzigaća.
Dodaje da kampanja Poreske uprave Republike Srpske  „Korak preduzmi, račun uzmi“  kao i nagradna igra „Deset računa izbroji i stan osvoji“ u kojoj građani masovno učestvuju,  imaju pozitivne efekte kada je riječ o suzbijanju sive ekonomije i povećanju ekonomske snage Republike Srpske. Puzigaća podsjeća da građani svojim anonimnim pozivima mogu prijaviti sve nepravilnosti koje uoče u praksi.

V.G.