Godinu na izmaku ansambl Pozorišta Prijedor ispraća sa tri vrijedne nagrade. Predstava “Nije čovjek ko ne umre”, po tekstu Velimira Stojanovića i u režiji Marka Misirače nagrađena je na Pozorišnim igrama BiH u Jajcu. Dean Batoz i Aleksandar Stojković-Piksi u Prijedor su se vratili sa nagradama za glumačko-partnersku igru. Ista predstava odnijela je pobjedu na Međunarodnom festivalu glumca “Zaplet 12” u Banjoj Luci.

– Naša imena su napisana na ovoj povelji, ali smatram da je to nagrada svih nas u ovom pozorištu. Igrati sa Aleksandrom Stojkovićem u bilo kojoj predstavi je zaista veliko zadovoljstvo. On je majstor svog zanata. Od njega možete mnogo toga da naučite. Jednostavno vas tjera da budete bolji – rekao je Batoz.

Na Međunarodnom festivalu malih scena i monodrame, koji je ovog mjeseca održan u Istočnom Novom Sarajevu, prvonagrađena je predstava “Sve o ženama”, po tekstu Mire Gavrana i u režiji Darka Cvijetića.

– Ako se sjećate, prije nekoliko godina, Gavran je bio u Prijedoru na premijeri i bio je oduševljen ovom predstavom. Velika je nagrada kada vam autor predstave kaže da ste napravili dobar projekat. A to bi bilo nemoguće bez tri izuzetne glumice: Mirele Predojević, Sabine Halilović i Jelene Seksen. Pogotovo kada se uzme u obzir težina glumačkog zadatka koji je bio pred njima, a to je da svaka od njih igra po devet likova – rekao je režiser Darko Cvijetić.

– Srećna sam i ponosna na svoje kolege i na moj teatar u kojem radim 15 godina. Rad Pozorišta Prijedor se sve više vidi i sve veći broj gledalaca ima priliku da da sud našem radu. Nesmunjivo je da smo u dosadašnjem radu pokazali veliku posvećenost i veliki kvalitet – dodala je glumica Mirela Predojević.  

Na izuzetan uspjeh glumačkog ansambla ponosan je Zoran Baroš, direktor Pozorišta.

– Rijetka je stvar da jedan teatar sa svojim predstavama pobijedi na dva festivala. I to sa dvije različite predstave. Nama se to drugi put dešava u posljednih 10 godina. To je, čini mi se, potvrda da je svaka od predstava Pozorišta Prijedor ili bar većina njih izuzetno dobro urađene – naglasio je Baroš.

U Kamernom teatru u Sarajevu 11. januara počinje rad na predstavi “Šindlerov lift”, po romanu Darka Cvijetića. Nakon premijere u ovom gradu koja je planirana za 20. februar, ova predstava biće odigrana i u Prijedoru.

M. Šodić