21.8 C
Prijedor

VIPOTNIK: NE DAMO DA HRVATSKA U NAŠEM DVORIŠTU GRADI NUKLEARNI OBJEKAT

 Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Bojan Vipotnik rekao je danas da se neće dozvoliti da Hrvatska gradi skladište radioaktivnog otpada u neposrednoj blizini Novog Grada, na samoj granici sa BiH.
Vipotnik je nakon sastanka sa načelnicima opština Krupa na Uni, Novi Grad, Kostajnica i Kozarska Dubica rekao da se danas obilježava Svjetski dan zaštite životne sredine, čija je tema problematika klimatskih promjena, ali da se o tome ne može pričati jer se Republika Srpska i BiH suočavaju sa razicima koje nose hrvatski planovi za Trgovsku goru.

“Ne možemo pričati o normalnoj temi, kad nam prijete nenormalne stvari jer samo nekoliko stotina metara iza nas Hrvatska želi da gradi odlagalište radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva!” naglasio je Vipotnik.

On je rekao da je zato jedina poruka iz Novog Grada danas da se ne da da se takav objekat izgradi.

“Obilježavanje Svjetskog dana zaštite životne sredine, naše aktivnosti u Novom Gradu mapirane su na mapi UN i naša poruka će se čuti. Pozivam i sve odgovorne u EU i sve međunarodne instance da nam se priključe u našoj borbi da na Čerkezovcu ne bude izgrađeno odlagalište radioaktivnog otpada!”, poručio je Vipotnik.

On je naveo da se Svjetski dan zaštite životne sredine obilježava skupom u Bihaću, u Federaciji BiH gdje će predstavnici Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Banjaluci prezentovati rad o temi zbrinjavanja radioaktivnog otpada, što je rezultat aktivnosti da se u rješavanje ovog problema uključi i akademska zajednica.

“Sprovode se terenska istraživanja i rezultati pokazuju da Čerkezovac nije adekvatna lokacija. Potrebna nam je i argumentacija akademske zajednice da se ukaže na ostale prijetnje ekološke, ekonomske, migracione, bezbjednosne”, kaže Vipotnik.

On je napomenuo da je resorno ministarstvo potpislao memorandum sa Prvanim fakultetom Univerziteta u Kragujevcu, čiji će se eksperti priključiti Pravnom timu i pomoći u pravnom modeliranju borbe protiv namjera Hrvatske.

“Kada Hrvatska objavi studiju uticaja na životnu sredinu imaćemo zaokruženu argumentaciju da ih pobijedimo činjenicama”, naglasio je Vipotnik.

On je rekao da su danas u Novom Gradu posađene sadnice ginko bilobe i objasnio da ovo drvo simbolično predstavlja borbu protiv negativnih posljedica nuklearne energije, budući da je jedino preživjelo nuklearnu katastrofu u Hirošimi i Nagasakiju.

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača rekao je Srni da je za obilježavanje Svjetskog dana zaštite životne sredine odabrana upravo ova lokalna zajednica, najbliža planiranoj lokaciji za skladište radioaktivnog otpada i istakao da je najbitnija poruka da Republika Srpska i BiH neće odustati od sprečavanja takvih namjera Hrvatske.

“Sigurno je da se na taj način ukazuje na najveći problem u BiH kada je riječ o zaštiti životne sredine, a to je planirana izgradnja skladišta radioaktivnog otpada na samoj granici. Koristićemo sva sredstva, prije svih pravna, da se zaštitimo od tog projekta”, naglasio je Drljača.

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju i Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske obilježili su danas u Novom Gradu Svjetski dan zaštite životne sredine.

Tekst i foto: SRNA

NAJČITANIJE