Virus korona u Republici Srpskoj u protekla 24 časa potvrđen je kod još 39 lica nakon što je testirano 765 uzoraka iz 38 opština, što je do sada najveći broj obrađenih uzoraka u jednom danu, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite.

Virus je potvrđen kod 23 osobe iz Banjaluke, po tri iz Laktaša i Prijedora, po dvije iz Gradiške i Kotor Varoši, te kod po jedne osobe iz Doboja, Prnjavora, Kozarske Dubice, Oštre Luke, Pala i Kalinovika.

Riječ je o 16 lica ženskog i 23 muškog pola, tri žene su starije dobi, 10 žena srednje i tri mlađe životne dobi, osam muškaraca je starije životne dobi, 12 srednje, a tri lica su mlađe životne dobi.

Kod većine osoba kod kojih je potvrđen novi virus riječ je o bliskom ili porodičnom kontaktu sa ranije potvrđenim slučajevima, dok jedan broj njih nije mogao da navede epidemiološku vezu sa pozitivnim slučajem.

Do sada je u Republici Srpskoj registrovano ukupno 656 osoba, a 23 su preminule od posljedica oboljenja Kovid-19, a oporavljene su 342.

Među potvrđenim slučajevima je osam medicinskih sestara i tehničara – šest iz Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske i dvije iz Bolnice u Gradišci.

U okviru aktivnog nadzora u protekla 24 časa testirano je i još 130 zdravstvenih radnika iz Banjaluke, Gradiške, Istočne Ilidže, Doboja, Trebinja, Laktaša, Broda, Stanara, Prnjavora, Prijedora, Dervente, Teslića, Ugljevika, Sokoca i Rogatice i ovi nalazi su negativni.

Testirano je i ukupno 65 osoba koje rade i borave u domovima za starija lica, a pozitivnost je potvrđena kod jedne radnice u domu za starija lica u Kalinoviku, dok je svih 10 testiranih radnika Doma za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja “Rada Vranješević” iz Banjaluke negativno na test virusa korona.

Testirano je 14 zdravstvenih inspektora koji rade na graničnim prelazima, čiji su nalazi negativni, kao i ukupno 70 osoba iz lokalnih karantina ili objekata za izolaciju i ti nalazi su negativni.

U UKC-u Republike Srpske ukupno se liječe 93 osobe sa potvrđenim prisustvom ili sumnjom na prisustvo korona virusa, a na Odjeljenju Kovid-19 hospitalizovano je 39 pacijenata teže kliničke slike, dok je u izolaciji šest pacijenata.

Kod šest pacijenata zdravstveno stanje zahtijeva respiratornu podršku, a tri osobe su na neinvanzivom modu mehaničke ventilacije.

Na Odjelu hirurgije-stara lokacija UKC-a je šest pacijenata sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom i na Odjelu pulmologije stara lokacija UKC-a su 33 pacijenta sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom.

U Bolnici “Sveti Apostol Luka” u Doboju zbrinuto je pet pacijenata sa Kovid-19 oboljenjem, u Opštoj bolnici Trebinje osam osoba, u Bolnici “Srbija” u Istočnom Sarajevu pet, u Bolnici “Doktor Mladen Stojanović” u Prijedoru pet pacijenta i jedan u Univerzitetskoj bolnici u Foči.

Kada su u pitanju objekti za izolaciju u kojima se nalaze osobe kod kojih je potvrđen test na novi virus korona, a nemaju simptome, u Studentskom centru “Nikola Tesla” u Banjaluci nalazi se 65 osoba, u Studentskom domu u Trebinju 31, u Studentskom centru Zvornik dvije, te po jedna osoba u Domu učenika Bijeljini i u Studentskom domu u Istočnom Sarajevu.

Preko sedam graničnih prelaza u protekla 24 časa u Republiku Srpsku su ušle ukupno 93 osobe, 88 osoba je izašlo iz karatina i upućeno u lokalne karantine u opštinama, a trenutno se u karatinima na sedam graničnih prelaza nalazi ukupno 13 osoba.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske podsjeća građane da se strogo pridržavaju propisanih mjera s ciljem suzbijanja širenja novog virusa korona.

U Srpskoj do sada je na novi virus korona /SARS-CoV-2/ izvršeno ukupno 10.403 testiranja.

U Republici Srpskoj pod zdravstvenim nadzorom trenutno su 3.518 osobe, a nadzor je završen kod 21.498.

Iz Ministarstva su napomenuli da će nastaviti da redovno obavještavaju javnost o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj.

SRNA

PrethodniU TOKU DEZINFEKCIJA JAVNIH USTANOVA
SlijedećiZABRANU KRETANJA PREKRŠILE 54 OSOBE