U prijedorskoj bolnici uduplan je broj pacijenata sa zahtijevom iz Doma zdravlja za specijalističko – konsultativnim pregledima, ali i pitanja naših sugrađana kada će u bolnici moći obaviti neki od tih pregleda. Doktor Mirko Sovilj, v.d. direktora Javne zdravstvene ustanove bolnica „Dr Mladen Stojanović“, smatra da su pitanja te vrste sasvim razumljiva. – Takvo nešto smo i očekivali, jer može se dogoditi da se određeni pregled preskoči jedan period, a onda to već postaje problem – kaže Sovilj.

Naglašava da u trenutnoj situaciji, to ne zavisi samo od njihove volje. – Ali to ne zavisi od naše dobre volje, da li mi želimo ili ne želimo da radimo. Naprotiv, svi bi bili sretni da sutra možemo preći na redovan režim rada, ali to zavisi od epidemiološke situacije prije svega. Dakle, mjere su uvedene  da se smanji broj frekvencija dolazaka pacijenata u prostore bolnice i zbog njihove sigurnosti, ali i sigurnjeg rada ustanove – kaže dr Sovilj.

I doktor Milica Marjanović, v.d. direktora Doma zdravlja naglašava da im se  u trenutnim uslovima izmjenio proces rada. – Apelujemo sve vrijeme da pacijenti prvo nazovu timove porodične medicine i tim putem zakažu svoje preglede. U slučaju da trebaju uputnicu ili recept za redovnu terapiju, opet to mogu tražiti telefonom. Po uputnice, recepte ili neku drugu uslugu mogu doći i članovi porodice, kako bi se hronični pacijenti što više zaštitili – kaže Marjanovićeva. 

Građane pozivaju na strpljenje. Naročito kad je riječ o prventivnim pregledima, jer je to jedna od mjera da se, kako napominje Sovilj u kraćem vremenskom periodu riješi problem s virusom. Epidemiološka situcija u Prijedoru je stabilna dijelom zahvaljujući i ovoj mjeri. Naredna faza u koju bi trebali ući moguće i za dvije nedjelje trebala bi biti mnogo stabilnija. Naravno, uz sve preporuke ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS. 

To bi, ukoliko se budemo pridržavali mjera lične zaštite, distance bez nekih ranijih navika za bliskim kontaktima, moglo značiti bar približno vraćanje životu na koji smo navikli, pa i dijela usluga iz domena zdravstvene zaštite.

M.Z.

PrethodniU PRIJEDORU NIJE BILO KAŽNJAVANJA ZA NENOŠENJE MASKI I RUKAVICA (video)
SlijedećiPOTPISAN SPORAZUM O IZGRADNJI DVA KRUŽNA TOKA U PRIJEDORU (video)