-0.2 C
Prijedor
Subota, 28 Januara, 2023

VLADA RS SUTRA ODLUČUJE O NAJNIŽOJ PLATI

Najnovije vijesti

Vlada Srpske će odluku o najnižoj plati donijeti sutra. Najniža plata biće sigurno ponovo najveća, ne samo u BiH već i u okruženju, poručuje premijer Radovan Višković.

Ne iznenađuje ni to kaže što sindikat i poslodavci nisu pronašli zajednički jezik.

“Vlada će reći svoju odluku. Ja ne želim ovog trenutka i ja ne želim ovog momenta reći to će biti u četvrtak na sjednici Vlade i Vlada će donijeti odluku o najnižoj plati koja će sigurno biti ponovo najveća, ne samo u Bosni i Hercegovini, nego i u okruženju”, izjavio je Višković.

Bilo bi sramota da najniža plata u Srpskoj bude manja od naknade koju će primati majke sa četvoro i više djece, jasni su u Sindikatu uprave. Minimalac se, kažu, godinama zloupotrebljava, tako što podstiče kovertu ali i poslovanje u sivoj zoni. Samo nepostizanje dogovora oko najniže plate jasno govori i da takav model u Srpskoj više ne može opstati. 

“Ono što sam ja iznosio u posljednjim danima da bi bilo sramota da najniža plata u Republici Srpskoj bude manja od naknade koju će primate majke sa četvoro i više djece. Ako gledamo minimalac kao minimalac, on koliki god da je, nedovoljan za život jednog radnika u Republici Srpskoj. Smatramo da se zbog toga mora urediti pitanje obračuna zarade u Republici Srpskoj”, naveo je Božo Marić, predsjednik Sindikata uprave Republike Srpske.

Poslodavci i sindikat o najnižoj plati za ovu godinu pokušali su da se dogovore u dva navrata. Međutim, oba puta bezuspješno. Prijedlog poslodavaca je 673 KM dok iz Saveza sindikata ne pristaju na iznos manji od 800 KM.

ATV