15.8 C
Prijedor
Petak, 31 Marta, 2023

VLADA SRPSKE ODUSTALA OD PRODAJE LJUBIJE

Najnovije vijesti

Vlada je odustala od prodaje akcija rudnika željezne rude “Ljubija”, potvrđeno je ATV-u u Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva. Detaljnog obrazloženja nema, baš kao ni odluke kojom bi eventualno zaustavili privatizaciju na određeni vremenski period. Samo kažu da se od prodaje definitivno odustaje.

“Vlada Republike Srpske je na 110. sjednici održanoj 02.02.2017. godine donijela zaključak kojim se obustavlja postupak privatizacije državnog kapitala u akcionarskom društvu Rudnici željezne rude ‘Ljubija’ Prijedor, neposrednim odabirom kupca, po osnovu zaprimljenih ponuda ponuđača ‘Israeli Investment Grupa’ i ‘ArcelorMittal'”, kažu u Vladi Republike Srpske.

Odluka je pala nakon što su “Izraeli investment grupa” i “Arselor Mital” Vladi Srpske dostavili istu ponudu. Izraelci su prvobitno ponudili više – pa su u julu prošle godine ponude izgledale: 60 prema 53 miliona maraka u njihovu korist. U decembru je “Mital” podebljao i izjednačio ponudu – i od tada pa sve do sad ministri su vijećali, ili bolje rečeno čekali mig svojih stranačkih lidera, šta i kako dalje.

To što je na kraju ipak odlučeno da nema prodaje – u “Mitalu” nisu čuli pa ne bi da komentarišu. U izraelskoj kompaniji samo poručuju – nećemo odustati.

“Mi smo imali takvu informaciju još nekoliko dana prije. Mi smo tri puta dostavili ponudu u tenderu, tri puta su naše ponude veće od ‘Arselor Mitala’ – i odmah poslije rezultata tendera ide politizacija. Zbog toga mi nećemo odustati od ovog procesa. Trenutno mi imamo konsultacije sa pravnikom u Izraelu i Republici Srpskoj”, istakao je Evgenij Zotov, “Izraeli investment grupa”.

Javna je tajna da se oko akcija “Ljubije” mjesecima lome koplja između Marka Pavića i Milorada Dodika. Dodikovi favoriti bili su Izraelci dok je lider DNS-a više puta javno podvukao da nije za prodaju rudnika. Važna odluka da se ipak odustane od prodaje, najvjerovatnije je donesena na nekom od dva koaliciona sastanka održana krajem prošlog mjeseca.

Tako ispada da je na prvi pogled u utakmici između Dodika i Pavića ostalo neriješeno. Suštinski, očigledno je napravljen ustupak lideru DNS-a i da, kad je Ljubija u pitanju, nema ulaska u teren “Mitalu”.

Prije pres konferencije, a nakon sjednice predsjedništva stranke Pavić nije htio da komentariše slučaj. Pred novinarima – ipak je kratko spomenuo da je zadovoljan nakon posljednjih sastanaka vladajuće koalicije.

“Mi smo koalicija. Mi u koaliciji se borimo za svoje stavove i hoćemo da se izborimo da naši stavovi preovladaju kao što su sada prevladali da otvorimo jednu raspravu o javnim preduzećima i slično. Jer koliko se sjećate politika DNS-a je da javna preduzeća ne smiju biti privatizovana”, kazao je Marko Pavić, lider DNS-a.

Odluka o prodaji “Ljubije” Izraelcima bila je na dnevnom redu Narodne skupštine prije sedam mjeseci. Nakon što je, na inicijativu DNS-a, povučena iz parlamenta – data je šansa onome ko ponudi više. Da baš ne bude da je i na tu priču zauvijek stavljena tačka, da li u nedostatku boljeg odgovora, u Vladi ipak ostavljaju vrata privatizaciji rudnika za neka bolja vremena.

izvor: ATV

https://youtu.be/yIlF9pMuLNQ

error: Preuzimanje sadržaja samo uz pismenu dozvolu!!