-2.2 C
Prijedor
Četvrtak, 30 Novembra, 2023

VOĆARI IMAJU VREMENA DA ZAŠTITE ZASADE OD NAJAVLJENOG MRAZA  

Najnovije vijesti

Voćari imaju dovoljno vremena da se pripreme za najavljeni mraz i zaštite zasade, rekao je Srni stručni saradnik za voćarstvo u prijedorskoj kancelariji Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Mirko Jokić.
Jokić je naveo da proizvođači imaju vremena da pripreme materijal, rasporede ga u zasadima i spremno dočekaju mraz koji je za područje prijedorske regije najavljen za subotu 22. april.

“U našim uslovima postoje dvije mogućnosti zaštite – zadimljavanjem, odnosno utopljavanjem, i primjenom regulatora rasta. Vatra ili zadimljavanje je efikasan način ukoliko se radi pravilno jer proizvođači često koriste materijal koji dimi, ali ne stvara toplotu. Pravilno je da se zapali više malih vatri, odnosno 200-300 po hektaru, što u praksi nije toliko problematično. Ukoliko koriste piljevinu proizvođači je mogu spakovati u vreće da bi lakše i brže rasporedili materijal”, naveo je Jokić.

Materijal treba rasporediti ranije, a u noći u kojoj je najavljen mraz treba u voćnjaku imati termometar i reagovati kad se temperatura približi nuli.

Ukoliko se koriste regulatori rasta treba ih primijeniti dan ranije ili najkasnije šest časova nakon mraza.

“Kada je riječ o regulatorima rasta, dobri rezultati se postižu kod kruške, djelimični kod jabuke, ali efekti su slabi kod koštuničavog voća”, kaže Jokić.

On je rekao da cvjetovi i mladi plodovi trpe štetu već na temperaturi 0 stepeni Celzijusovih.

Izvor: Srna

Foto: Ilustracija