21.8 C
Prijedor
Nedjelja, 1 Oktobra, 2023

VOZAČI OPREZ: ŠKOLSKA PATROLA NA PUTU (video)

Najnovije vijesti

Policijska uprava Prijedor, povodom početka nove školske godine, provodi republičku akciju “Zaštitimo djecu u saobraćaju”. Policijski službenici danas su kontrolisali učesnike u saobraćaju zajedno sa učenicima iz školske patrole OŠ “Desanka Maksimović”. Školska patrola, koja djeluje u skoro svim osnovnim školama u Prijedoru, predstavlja jedinstven projekat koji ima za cilj da bezbjednost učenika osnovnih škola podigne na najviši nivo.

Goran Gavranović, zamjenik komandira Policijske stanice za bezbjednost saobraćaja Prijedor, rekao je da je cilj akcije da utiču na vozače da obrate pažnju na djecu u saobraćaju, jer je počela nova školska godina. – Poruka vozačima je da budu oprezni, da prilagode brzinu kretanja u periodu kada je najveće prisustvo učenika na putu od kuće do škole i nazad, te kada su odmori i pauze – poručio je Gavranović.

Policijski službenici PU Prijedor organizovali su danas i edukativno predavanje u OŠ “Desanka Maksimović”, gdje su upoznali najmlađe učenike sa osnovnim pravilima bezbjednog učešća pješaka i biciklista u saobraćaju. 

PU Prijedor je od 9. do 11. septembra realizovala regionalnu akciju pojačane kontrole učesnika u saobraćaju, sa akcentom na prekršaje iz odnosa vozač-pješak. Akcija je organizovana u okviru aktivnosti koje se provode tokom republičke akcije “Zaštitimo djecu u saobraćaju” i prvenstveno je bila usmjerena na kontrolu saobraćaja u neposrednoj blizini saobraćajnih komunikacija na prilazima osnovnim i srednjim školama.

Kontrolisano je 546 učesnika u saobraćaju, a prekršajne sankcije izrečene su za 420 lica. Po akcentu akcije sankcionisano je 265 učesnika u saobraćaju. Sankcionisano je 227 vozača zbog nepoštovanja obaveza prema pješacima, te 58 pješaka zbog nepoštovanja zakonskih propisa u vezi kretanja po kolovozu.

M.Šodić