29.5 C
Prijedor

VRHOVAC: INTENZIVNO RADIMO NA PROMOCIJI REPUBLIKE SRPSKE

Vršilac dužnosti direktora Investiciono-razvojne banke /IRB/ Republike Srpske Dražen Vrhovac izjavio je Srni da ova banka na međunarodnom nivou intenzivno radi na promociji potencijala Republike Srpske, uz značajnu podršku predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i Vlade Republike Srpske.
“Veoma sam zadovoljan kako smo se proteklih mjeseci postavili i odradili zacrtani plan. Prije dvije i po godine kada smo krenuli u promociju Republike Srpske bili smo na nuli, a danas imamo više od 260 kompanija u našem portfoliju sa kojima imamo aktivnu saradnju”, rekao je Vrhovac.

On je naglasio da je u tom smislu veoma stimulativna poreska politika Srpske, ali i njena pozicija na granici sa Evropskom unijom.

“S obzirom na to da su u EU veliki porezi i na dobit i na dividendu, mi smo tu veoma autonomni sa našom poreskom politikom koja predviđa da je dividenda nula, a porez na dobit 10 odsto, što je veoma primamljivo za investitore imajući u vidu poziciju Srpske gdje imaju pristup evropskom tržištu sa više od 640 miliona stanovnika”, istakao je Vrhovac.

On je dodao da se IRB priprema za “Invest forum”, koji bi zajedno sa investicionom konferencijom “Invest Srpska”, trebalo da bude održan u novembru na Jahorini, a na kojem očekuju još veću posjetu kompanija, te podsjetio da je na prošlogodišnjem u Banjaluci bilo 70 kompanija iz 22 zemlje.

“Kompanije širom svijeta su u nama vidjele kredibilnog partnera kojem mogu da vjeruju, s obzirom na to da smo državno vlasništvo i to im daje sigurnost u njihove investicije. Izgradili smo međusobno povjerenje i uspjeli da se investitori osjećaju dobrodošlo u Republici Srpskoj. Povezujemo ih sa institucijama Srpske, predsjednikom i premijerom, koji im pružaju podršku u implementaciji njihove investicije”, rekao je Vrhovac.

On očekuje da u narednim mjesecima bude otklonjen i problem u vezi sa zaštitom investicija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata /UAE/, odnosno da bude potpisan sporazum, što bi omogućilo da iz ove zemlje dođu značajni investitori.

“Sa generalnim sekretarom Savjeta UAE, tijela koje odobrava sva plaćanja i projekte van zemlje, dogovorili smo da će obavezno doći na forum u novembru i posredstvom najveće njihove kompanije ‘AIM globala’ smo dobili uvjeravanja da će nam na Jahorini prisustvovati i ministar ekonomije UAE što je veoma bitno. UAE su u proteklih godina uložili 3,4 triliona dolara u inostranstvu”, naveo je Vrhovac.

On je napomenuo da je delegacija IRB-a u Abu Dabiju na najvećem investicionom forumu gdje je bilo više od 20.000 učesnika ostvarila značajne kontakte i saradnju sa kompanijom “AIM global” koji su partneri u organizaciji investicionog foruma, a posredstvom koje žele i da dođu do investitora širom svijeta.

“Objedinićemo Četvrtu investicionu konferenciju i Drugi investicioni forum od kojeg mnogo očekujemo i ozbiljno se pripremamo”, naglasio je Vrhovac.

On je istakao da je IRB ovu godinu počela ambicioznim planom i učešćem na velikim međunarodnim skupovima u Evropi i svijetu, ali i investicionim forumima u organizaciji IRB-a u Beču, Milanu i Istanbulu gdje su tamošnjim privrednicima predstavili mogućnosti i projekte u koje bi mogli investirati u Srpskoj.

“Delegacija IRB-a je bila i u Rijadu na velikom investicionom forumu, na poziv organizatora iz Saudijske Arabije. Predstavili smo naše potencijale pred stotinama kompanija, ali i razgovarali sa njihovim javnim investicionim fondom /Public Investment Fond/, najvećim državnim fondom koji ulaže u inostranstvo. Raspolažu budžetom od čak 925 milijardi dolara i u planu su im ulaganja na globalnom nivou”, rekao je Vrhovac.

On je rekao da su prošle sedmice bili i u Barseloni na sastanku direktora evropskih javnih banaka, s obzirom na to da je IRB članica Evropskog udruženja javnih banaka.

“To je bitno udruženje u kojem se na nivou direktora razgovara o budućim kretanjima u Evropi i svijetu i bitno je biti prisutan i imati te informacije”, rekao je Vrhovac.

On je zaključio da IRB nastavlja aktivnosti koje će doprinijeti promociji Republike Srpske kao dobrom i sigurnom mjestu za investiranje, te na podršci u tom radu zahvalio predsjedniku Republike, premijeru i Vladi Srpske.

SRNA

NAJČITANIJE