18.8 C
Prijedor
Petak, 1 Decembra, 2023

PRODAJOM “PINGVINA” I “LABUDOVA” ZARАĐUJE ZA DŽEPARAC

Najnovije vijesti

Otkako je naučio tradicionalnu japansku vještinu kreiranja modela od papira, zvanu origami,  Dragan Radočaj (20) iz sela Ljeskare kod Prijedora napravio je oko 800 pingvina, dvadesetak labudova i pet gitara i zaradio za džeparac.

labudovi

– Mislim da svako, ko je imalo strpljiv, može da pravi ove figurice. Kod mene je sve počelo nakon gledanja serije “Zakon braće” u kojoj glavni junak pravi origami patku kao poklon svom bratu. Tako sam i ja svome bratu napravio prvo patku, a onda “čačkajući” po internetu pronašao i kako se radi 3D origami. Početak je bio težak, ali malo po malo sam naučio – kaže Radočaj za SrpskaCafe.

gitara-1

On origami figurice pravi od papira za štampanje, koji kupuje u knjižari, ali se i snalazi na razne načine.

– Papir A4 formata režem na 16 jednakih dijelova i od toga pravim trokutiće. Recimo, labudovi sa krilima se prave sa oko 800 trokutića za šta je potrebno dva dana rada – otkriva Dragan.

On govori da su njegovim origami radovima svi oduševljeni.

pingvini

– Figure poklanjam i prodajem. Sve što prodam ulažem u novi papir, a novac koji preostane mi je džeparac. Inače, do sada radove nisam izlagao na izložbama, mada stigli su i do Švedske – kaže Radočaj.

Ovaj Prijedorčanin namjerava da u origami tehnici napravi avion za šta će mu trebati najmanje 5 000 papirnih trokutića.

– Iako je to veliki zalogaj, namjeravam da ga napravim za jedan dan – poručuje naš sagovornik.

Podsjećamo, Radočaj je u medijima poznat jer ima superrijetku bolest “staklenih kostiju” ili osteogenesis imperfecta, zbog čega je u životu pretrpio više stotina raznih lomova na cijelom tijelu.

radocaj-dobio-kolica

Lani je uz pomoć institucija i dobrih ljudi ostvario dugogodišnji san da dobije invalidska elektromotorna kolica sa kojima sada može da samostalno ide u prodavnicu, na utakmice, koncerte, u kino, biblioteku i pozorište.

foto: Giga