24.8 C
Prijedor

(VIDEO) ZA MJEŠTANE NAJBITNIJA ZAŠTITA OD POPLAVA, DO KRAJA GODINE BIĆE ZAVRŠENA REGULACIJA MILOŠEVICE

Radovi na regulaciji korita rijeke Miloševice u punom su jeku i biće završeni do kraja godine kada će biti i stavljena tačka na problem poplava u ovom dijelu Prijedora.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Orlovača Ranko Jakovljević izjavio je da je za oko 4.000 mještana najbitnija zaštita od poplava.

„Tu je bilo poplavljeno svake godine oko 200 kuća što je bilo teško i za državu i za nas da to nadoknadimo. Vrlo je bitno što je grad Prijedor prepoznao ovu situaciju. Ovo se radi kvalitetno, mislim da samo na ovaj način možemo da se spasimo od poplava“, ističe Jakovljević.

Mjesto izvođenja radova sa svojim saradnicima i koalicionim partnerima posjetio je gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor. On je podsjetio da je vrijednost radova 3.600.000 KM, izvođač preduzeće „Prijedorputevi“, a investitor JU „Vode Srpske“ koja je obezbijedila sredstva putem Evropke investicione banke.

„Do sada je urađeno oko 25 odsto i uloženo je oko 800.000 KM. To je višedecenijski problem koji muči mještane ovog dijela grada i napokon uz dobru volju, saradnju i komunikaciju sa republičkim nivoom vlasti, konkretno sa predsjednikom RS Miloradom Dodikom uspjeli smo da otpočnemo uređenje ove rijeke Miloševice koja je bila dosta zapuštena. Ovdje su građani imali više problema unazad 10 i više godina, ali zahvaljujući dobroj komunikaciji i saradanji, mi smo otpočeli radove koji idu u najboljem redu. Oni obuhvataju kamene obloge, parapetne zidove koji se rade u dužini od 300 metara“, rekao je Javor.

On je podsjetio da je Skupština grada usvojila odluku da se iz budžeta isplati 200.000 KM za nadoknadu štete poplavljenim domaćinstvima u decembru 2022. godine.

„Zahvaljujući koalicionima partnerima, koji su glasali u Skupštini grada Prijedora, donijeli smo odluku da 200.000 KM iz budžeta grada bude usmjereno ka domaćinstvima koja su bila zaplavljena. Između ostalog ta domaćinstva nalaze se i u Orlovači, Topoliku, Vrbicama, Bišćanima, Rizvanovićima, Raškovcu, svi će biti pozvani da naredne sedmice dođu u Gradsku upravu i dobiće sredstva iz budžeta grada, u iznosu od 2.500 KM do 4.000 KM. Sve što radimo, radimo prvenstveno zbog građana i da konačno stavimo tačku na poplave i nedaće iz prethodnih decenija“, izjavio je Javor.

Direktor preduzeća „Prijedorputevi“ Radenko Crnogorac podsjetio je da su radovi na regulaciji korita Miloševice počeli prošle godine.

„Prošle godine intenzitet radova nije bio značajan iz razloga što su rješavana nedostajuća pitanja oko projektne dokumentacije, imovinsko-pravnih odnosa i ostalog, ali ove godine smo intenzivirali radove. Imam informacije od građana koji ovdje žive u ovim naseljima i od drugih stručnih lica da kiše koje su bile u proteklih godinu dana nisu napravile nikakav ozbiljniji problem iz razloga što je korito prošireno, obloženo, povećana je njegova zapremina, smanjena brzina vode“, izjavio je Crnogorac.

On je dodao da se u ovoj prvoj fazi izvode radovi na dužini od 1.650 metara.

Bojana Majstorović

NAJČITANIJE