Snijeg koji je pao ovih dana i temperature koje su bile nešto ispod nule, ne bi trebalo da mnogo utiču na rod voća, tvrde voćari, zabrinuti jedino ukoliko bi se narednih dana, nakon otapanja snijega, pojavili mrazevi sa temperaturom ispod – 4 stepena.  

– Trešnja, kajsija, breskva i rane šljive već su u cvatu. Ovo vrijeme im ne ide naruku, ali koliko je loš, toliko je i dobar snijeg koji ih je prekrio, jer služi kao izolator od niskih temperatura – kaže voćar Mladen Marijanović i dodaje da su temperature od minus četiri i niže vrlo opasne.

– One mogu da unište kompletan rod. Temperatura ispod – 4 C može da uništi čak i pupoljak koji nije procvjetao. Međutim, i na manjem minusu može stradati šljiva koja, na sreću, nije sva iscvjetala, Najosjetljivije su voćke kada je zametnut plod. Imamo sreću što još uvijek cvjetanje nije prošlo, pa se mi, voćari, nadamo da će ovo vrijeme da se popravi, da će se snijeg otopiti te da neće biti velikih minusa nakon toga. Najbitnije nam je sad da se ne dese minusi ispod tri stepena, jer do te temperature voćka može i da preživi, a sve ispod toga je katastrofalno za voćare – kaže Marijanović.

Po njegovim riječima, svaki mraz bio bi poguban u ovom trenutku za voće, posebno ono koje je cvjetalo.

– Mislim da su jabuke koliko-toliko zaštićene, još uvijek su u pupoljku. Cvjetanje nije blizu, mada postoje lokaliteti, zbog toplog vremena, gdje je jabuka cvjetala. Potencijal je veliki. Imamo dosta pupoljaka tako da očekujemo, ako sve bude u redu, dobar rod -naglasio je Marijanović.

P. Š.

PrethodniNAREDBE ŠTABA ZA VANREDNE SITUACIJE VJEROVATNO ĆE BITI PRODUŽENE ZA 15 DANA
SlijedećiKarantin u sportskoj dvorani (video)