13.8 C
Prijedor
Četvrtak, 30 Marta, 2023

ZADRUGARSKU PRAKSU UVESTI U OBRAZOVNI PROCES

Najnovije vijesti

U Prijedoru je održana dvodnevna obuka za predstavnike ovdašnjih  srednjih i osnovnih škola na temu zadrugarstva odnosno uvođenja zadrugarske prakse u proces obrazovanja. Na obuci su učestvovali po dva predstavnika šest osnovnih i pet srednjih škola.

Tokom seminara bilo je riječi o pojmu i istoriji zadrugarstva u regiji Trentino, Italiji i Evropi, dobrobitima uvođenja zadrugarstva u nastavni proces, razlikama između zadruge i akcionarskog društva, kao i simulaciji jedne školske zadruge odnosno njene primjene u praksi. Predavači su  bila dva predstavnika Udruženja „Program Prijedor“ iz Trenta, sa iskustvom u oblasti školskog zadrugarstva u Trentinu.

Obuka je podržana od strane Grada Trenta u sklopu projekta „Obuka mladih preduzetnika“, čiji je cilj podsticanje, još od školskog uzrasta, želje i motivacije za udruživanje i samozapošljavanje. Ideja za pomenutu obuku proistekla je zbog činjenice da, uprkos razmjeni iskustava i direktnim uvidom u pozitivna iskustva zadrugarstva u Trentinu, nije došlo do očekivanih rezultata, tj osnivanja poljoprivredne zadruge u Prijedoru, ističu u Udruženju „Program Prijedor“.

– Sve ovo je rezultat dugogodišnjeg međusobnog nepovjerenja proizvođača, tako da je ideja bila da priču o zajedništvu započnemo sa učenicima osnovnih i srednjih škola dokazujući da se zajedno može mnogo više postići – navodi se u saopštenju za medije.

KV

error: Preuzimanje sadržaja samo uz pismenu dozvolu!!