8.8 C
Prijedor
Petak, 24 Marta, 2023

ZAJEDNO PROTIV SIVE EKONOMIJE (video)

Najnovije vijesti

Siva ekonomija uzima sve više maha. Toga su svjesni i u Područnoj zanatsko-preduzetničkoj komori Prijedor. Smatraju da je, osim sistemskog pristupa ovom problemu, vrlo važno podizanje svijesti kako poslovnih subjekata, tako i građana o značaju suzbijanja sive ekonomije.

– Kontrolno-inspekcijski organi su pojačali kontrolu nelegalnih preduzetnika. Smatramo da ovaj problem nije od juče. Mi smo, prošle godine, organizovali okrugli sto na ovu temu, gdje smo konstatovali da je siva ekonomija rak-rana ovog društva. Nisu najveći problem samo oni subjekti koji nelegalno posluju, problem su i registrovani preduzetnici koji ne prijavljuju radnike i ne izdavaju fiskalne račune – rekao je Ranko Zgodić, predsjednik Upravnog odbora Područne zanatsko-preduzetničke komore Prijedor.

Dodaje da u akciji suzbijanja sive ekonomije temeljni stub nisu samo kontrolno-inspekcijski organi, već i državne institucije i građani. Jedan od razloga bježanja u sivu zonu jeste visoko opterećenje rada. Zbog toga poslovni subjekti bježe u nelegalne tokove, a sa druge strane prave problem državi.

– Iako građani toga nisu svjesni, najveća šteta na taj način nanosi se penzionerima, zdravstvenom i obrazovnom sistemu, ljudima u stanju socijalne potrebe, ali i ukupnom razvoju društva. Apel građanima je da uzimaju fiskalni račun, jer će tako moći ostvariti svoja potrošačka prava – smatra Zgodić. 

M. Šodić

error: Preuzimanje sadržaja samo uz pismenu dozvolu!!