Na osnovu člana 39. stav 3. i člana 40. stav b., Zakona o zaštiti i spasavanju u vanrednim situacijama („Službeni glasnik Republike Srpske“, broj: 121/12) i člana 12. stav 3., Odluke o organizovanju i funkcionisanju civilne zaštite u oblasti zaštite i spasavanja Grada Prijedora („Službeni glasnik Grada Prijedora“, broj: 7/13), na sjednici održanoj dana 22.9.2020. godine Gradski štab za vanredne situacije Grada Prijedora, donosi sljedeće:

ZAKLJUČKE

Gradski štab za vanredne situacije konstatuje:

1.     Na području grada Prijedora trenutno je registrovano 20 lica sa pozitivnim testom na virus korona. Do sada se 195 lica oporavilo od oboljenja uzrokovanog virusom korona, a 18 lica je preminulo. Pod zdravstvenim nadzorom – u kućnoj izolaciji je 27 lica, a zdravstveni nadzor je prestao za 2.495 lica.

U bolnici „Dr Mladen Stojanović“ Prijedor – COVID odjeljenje radi liječenja lica sa pozitivnim testom na virus korona smješteno je 10 lica od kojih je devet iz Prijedora i jedno iz Kozarske Dubice.

2.     Dana 21.9.2020. godine Republički štab za vanredne situacije donio je zaključak br.56-1/20 kojim se  do 12. 10. 2020. godine zabranjuju sva javna okupljanja u grupama većim od 50 lica, što uključuje i okupljanja kao što su svadbe i slična organizovana okupljanja. Ovim zaključkom se do 12.10.2020. godine ograničava radno vrijeme ugostiteljskim objektima za ishranu i piće od 06.00 do 24.00 časova. Do 12.10.2020. godine dozvoljavaju se takmičarske aktivnosti sportskih organizacija i sportista isključivo bez prisustva publike.

Subjekti koji pružaju usluge iz oblasti ugostiteljstva, umjetnosti i zabave (bioskopi, pozorišta, muzeji i slično) dužni su organizovati svoj rad uz primjenu propisanih epidemioloških mjera, sa posebnom pažnjom na ograničenje broja lica u objektu, u zavisnosti od površine prostora i uz obavezno poštivanje propisane fizičke distance i uz postavljanje obavještenja na ulazu u objekat o ukupnom broju lica koja mogu boraviti u objektu u odnosu na njegovu površinu.

3.     Republički štab za vanredne situacije je dana 21.9.2020. godine donio zaključak br.56-2/20 o donaciji lične zaštitne opreme javnim zdravstvenim ustanovama kojim se JZU Bolnica „Dr Mladen Stojanović“ Prijedor dodjeljuje 100.000 jednokratnih – zaštitnih rukavica, a JZU Dom zdravlja Prijedor 10.000 jednokratnih – zaštitnih rukavica.

4.     Tim za dezinfekciju Gradske uprave Prijedor u saradnji sa Udruženjem voćara Prijedor, Teritorijalnom vatrogasnom jedinicom i angažovanim volonterima izvršio je dezinfekciju javnih površina na području grada Prijedora, a dana 18.9.2020. godine od strane ovog tima izvršena je dezinfekcija svih javnih ustanova na području grada Prijedora.

5.     Gradski štab za vanredne situacije će i dalje aktivno pratiti razvoj situacije u vezi sa pojavom i širenjem korona virusa i u skladu sa razvojem događaja blagovremeno donositi zaključke i usmjeravati rad nadležnih službi.

Naredbe, zaduženja i preporuke

1. Obavezuju se sva pravna lica, preduzetnici i fizička lica na području grada Prijedora da se u potpunosti pridržavaju mjera utvrđenih zaključkom Republičkog štaba za vanredne situacije br. 56-1/20 od 21.9.2020. godine uz obavezno preduzimanje mjera propisanih u Uputstvu JZU „Institut za javno zdravstvo Republike Srpske“ za sprečavanje pojave i širenja COVID -19 bolesti na radnom mjestu.

2. Obavezuju se nadzorni i kontrolni organi na području grada Prijedora dau saradnji sa predstavnicima Ministarstva unutrašnjih poslova i u skladu sa Instrukcijom Ministarstva uprave i lokalne samouprave  vrše nadzor nad sprovođenjem mjera utvrđenih zaključkom Republičkog štaba za vanredne situacije br.56-1/20 od 21.9.2020. godine.

3. Gradski štab za vanredne situacije apeluje na stanovnike grada Prijedora da se pridržavaju propisanih mjera za sprečavanje pojave i širenja novog virusa korona, a prije svega da održavaju fizičku distancu od dva metra, nose zaštitne maske, održavaju mjere lične higijene, te da vrše redovno čišćenje i dezinfekciju prostorija u kojima borave i rade.

Za realizaciju ovih zaključaka zadužuju se organi i službe Gradske uprave Prijedor, privredna društva, javne ustanove i institucije na području grada Prijedora.

KOMANDANT   

 Milenko Đaković