Na osnovu člana 39. stav 3. i člana 40. stav b., Zakona o zaštiti i spasavanju u vanrednim situacijama („Službeni glasnik Republike Srpske“, broj: 121/12) i člana 12. stav 3., Odluke o organizovanju i funkcionisanju civilne zaštite u oblasti zaštite i spasavanja Grada Prijedora („Službeni glasnik Grada Prijedora“, broj: 7/13), na sjednici održanoj dana 23.02.2021. godine Gradski štab za vanredne situacije Grada Prijedora, donosi slјedeće:

ZAKLjUČKE

Gradski štab za vanredne situacije konstatuje:

  1. Na području grada Prijedora trenutno je registrovano 28 lica sa pozitivnim testom na virus korona. Do sada se 1.125 lica oporavilo od obolјenja uzrokovanog virusom korona, a 74 liclј je preminulo. Pod zdravstvenim nadzorom – u kućnoj izolaciji  je 73 lica, a zdravstveni nadzor je prestao za 6.095 lice. U JZU Bolnicu „Dr Mladen Stojanović“ Prijedor – COVID odjelјenje radi liječenja lica sa pozitivnim testom na virus korona smješteno je 32 lica od kojih su 25 lica  iz Prijedora,  2 iz Novog Grada,  3 lica iz  Kozarske Dubice i po jedno lice iz Kostajnice i Oštre Luke.
  2. Dana 22.02.2021. godine Republički štab za vanredne situacije donio je zaklјučak br.68-1/21 kojim se do 05.03.2021. godine zabranjuju sva javna okuplјanja u grupama većim od 50 lica, i ograničavaju privatna okuplјanja u grupama većim od 10 lica (svadbe, krštenja, rođendani i sl.). Ovim zaklјučkom je utvrđena i obaveza nošenja zaštitne maske u zatvorenom prostoru, kao i obaveza pridržavanja zaštitne mjere fizičkog rastojanja od dva metra kako u zatvorenom tako i na otvorenom prostoru. Preporučuje se građanima da na otvorenom prostoru koriste zaštitne maske u koliko nije moguće održati fizičku distancu od dva metra.

Ovim zaklјučkom se do 05.03.2021.godine ograničava radno vrijeme u periodu od 06:00 do 22.00 časa svim vrstama ugostitelјskih objekata za ishranu i piće i priređivačima igara na sreću. Od 01.03.2021.godine dozvolјava se organizacija muzike uživo u ugostitelјskim objektima za smještaj, hranu i piće uz poštivanje svih epidemioloških mjera koje je propisao JZU „Institut za javno zdravlјe Republike Srpske“.

  • Dana 22.02.2021. godine Republički štab za vanredne situacije donio je zaklјučak br.68-2/21 o  donaciji direktnih antigenskih testova za dokazivanje „SARS-CoV-2“. Ovim zaklјučkom se Bolnici „Dr Mladen Stojanović“ Prijedor dodjelјuje 1600 komada direktnih antigenskoh testova.
  • Republički štab za vanredne situacije je takođe dana 22.02.2021.godine donio zaklјučak br.68-3/21  kojim je JZU Dom zdravlјa Prijedor i Bolnici „Dr Mladen Stojanović“ dodijelio značajne količine lične zaštitne oreme (zaštitne maske, kape, rukavice, zaštitni ogrtači, jednokratna zaštitna odijela i ogrtači i sl).
  • Svi subjekti uklјučeni u sprovođenje mjera zaštite i sprečavanja širenja novog virusa korona na području grada Prijedora izvršavaju zadatke, mjere i preporuke date od starne Gradskog štaba za vanredne situacije.

Naredbe, zaduženja i preporuke

1. Obavezuju se svi subjekti i sva  pravna i fizička lica na području grada Prijedora da se u potpunosti pridržavaju zaklјučka Republičkog štaba za vanredne situacije  br. 68 -1/21 donesenog 22.02.2021. godine.

2.  Obavezuju se nadzorni i kontrolni organi na području grada Prijedora da u saradnji sa predstavnicima Ministarstva unutrašnjih poslova i u skladu sa Instrukcijom Ministarstva uprave i lokalne samouprave,  kontinuirano    vrše  kontrole i  nadzor nad sprovođenjem mjera utvrđenih zaklјučcima Republičkog štaba za vanredne situacije  kao i mjera donesenih od strane Gradskog štaba za vanredne situacije.

3. Gradski štab za vanredne situacije apeluje na stanovnike grada Prijedora    da se pridržavaju propisanih mjera za sprečavanje pojave i širenja novog virusa korona, a prije svega da poštuju mjere o ograničenom broju lica koja se organizovano okuplјaju ( do 10 lica), održavaju fizičku distancu od 2 metra, nose zaštitne maske u zatvorenom prostoru, održavaju mjere lične higijene te da vrše redovno čišćenje i dezinfekciju prostorija u kojima borave i rade.

4. Gradski štab za vanredne situacije apeluje na stanovnike grada Prijedora da ne vrše palјenje korova i drugog polјoprivrednog otpada kao i izazivanje bilo kojeg oblika vatre na otvorenom bez predhodnog obavještavanja i saglasnosti Teritorijalne vatrogasne jedinice Prijedor.

5. Gradski štab za vanredne situacije  će i dalјe aktivno pratiti razvoj situacije u vezi sa pojavom i širenjem korona virusa i u skladu sa razvojem događaja blagovremeno donositi zaklјučke i usmjeravati rad nadležnih službi.

Za realizaciju ovih zaklјučaka zadužuju se organi i službe Gradske uprave Prijedor, privredna društva , javne ustanove i institucije na području grada Prijedora.

DOSTAVLjENO.

  • Organima i službama Gradske uprave Prijedor
  • Javnim ustanovama
  • Institucijama
  • a/a

Broj: 02-sl-7/21

Datum: 23.02.2021. godine                                                     

KOMANDANT

Dalibor Pavlović