Običaji i tradicija biće ispoštovani i u uslovima pandemije virusa korona, poručeno je danas sa sjednice Organizacionog odbora Bogojavljenske litije i plivanja za Časni krst. S ciljem poštovanja epidemioloških mjera, u odnosu na ranije godine, biće ograničen broj učesnika litije i plivača. U utorak, na Bogojavljenje, od 9 do 11 časova, u Crkvi Svete Trojice biće služena Sveta liturgija. Nakon toga će ispred crkve krenuti litija ulicama grada ka rijeci Sani, gdje će biti obavljeno vodoosvećenje, a potom početi plivanje za Časni krst. Protonamjesnik Dragan Hrvaćanin podsjetio je da je ovo osma godina kako na taj način proslavljaju ovaj veliki hrišćanski praznik.

– Kroz istoriju Srpske pravoslavne crkve, kad god su se neke neprilike dešavale, baš se tada i organizovala litija, bilo kroz grad ili sela. Na taj način kroz molitvu se suzbijala nepogoda koja je zadesila naš narod. Ove godine smo smanjili broj učesnika. Zasad imamo oko 25 prijavljenih – rekao je Hrvaćanin.

Bogojavljenska litija i plivanje za Časni  krst biće obavljeni uz poštovanje svih epidemioloških mjera i vođenje računa o razmaku i maksimalnom broju do 50 učesnika, rečeno je na sjednici Organizacionog odbora. Gradonačelnik Dalibor Pavlović pozvao je građane da litiju i plivanje ove godine prate iz svojih domova, preko sredstava informisanja.

– Složili smo se da je veoma važno održati našu tradiciju, ali uz prilagođavanje mjerama Instituta za javno zdravstvo RS. Bitno je da budemo složni i jedinstveni u ovom vremenu pandemije virusa korona, a i da ono što smo godinama radili nastavimo da sprovodimo – poručio je Pavlović.

Uoči Bogojavljenja, na Krstovdan, 18. januara, u 17 časova počeće večernje bogosluženje u Crkvi Svete Trojice, kojem će prisustvovati i prijavljeni plivači. Oni će potpisati saglasnost o svojoj psihofizičkoj sposobnosti i da u vodu ulaze na sopstvenu odgovornost. 

D. S.