3.8 C
Prijedor
Nedjelja, 26 Marta, 2023

ZAVRŠEN DRUGI JAVNI POZIV ZA ZAPOŠLJAVANJE INVALIDA

Najnovije vijesti

Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida, sa sjedištem u Prijedoru, godinama posluje pozitivno. Prema riječima Ranka Vučkovića, direktora ovog Fonda, po osnovu javnog poziva za zapošljavanje, samozapošljavanje, te ekonomsku podršku invalida, koji je objavljen u januaru ove godine, zaposleno je 42 invalida. Fond je za ovu namjenu izdvojio 375.000 KM.

– Riječ je o zapošljavanju invalidnih lica, samozapošljavanju, te zapošljavanju u komercijalnim gazdinstvima. Dodijelili smo i 91 paket ekonomske podrške invalidima. Radi se prvenstveno o invalidima u ruralnim područjima. Fond im je ta sredstva dodijelio putem invalidskih organizacija, a invalidna lica su ta sredstva uglavnom koristila za stočni fond, opremu, alate za poljoprivredu, te slično – rekao je on. 

Završen je i drugi javni poziv za zapošljavanje invalida. Za tu namjenu Fond je izdvojio 400.000 KM. Sljedeće sedmice, nakon što komsija i upravni odbor odrade svoj posao, u planu je potpisivanje ugovora i dodjela planiranih sredstava. Kada je u pitanju poslovanje Fonda, Vučković kaže da su u prvih osam mjeseci ove godine, prihodi na planiranom nivou, a rashodi su nešto veći.

– Jedan od razloga za povećanje rashoda je da neki poslodavci koriste sve pogodnosti koje im pruža Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju invalida RS, dobiju povrate doprinosa na isplaćene plate zaposlenih invalidnih lica, ali ih nisu zaposlili pod posebnim uslovima, već su ti invalidi stekli invalidnost u procesu rada kod tog poslodavca. Znači, poslodavci koji značajna sredstva dobijaju od Fonda, a u suštini nisu izvršili novo zapošljavanje invalida, a Fond je u obavezi da izvrši povrate doprinosa – pojasnio je Vučković.

Do kraja ove godine, prema njegovim riječima, pristupiće se izmjenama i dopunama Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju invalida RS. Fond trenutno vrši povrat doprinosa za 850 poslodavaca koji zapošljavaju oko 1.250 invalida.

M.Šodić

error: Preuzimanje sadržaja samo uz pismenu dozvolu!!