Sezona skijanja uveliko je počela, a idealna destinacija za uživanje u zimskim sportovima svakako je Jahorina. Barem tako kažu oni koji skijaju. Ako niste jedni od njih, na Jahorini možete uživati u brojnim drugim sadržajima poput šetnje, vožnje žičarom, velnesu i slično

Mi smo na ovoj olimpijskoj planini proveli tri dana, što je sasvim dovolјno za nekoga ko ne skija. Vrijeme smo iskoristili za šetnju i upoznavanje planine, kao i kupanje u bazenu. Za nas koji smo lјubitelјi lјeta, kupanje i plivanje u zimskom periodu predstavlјa posebno zadovolјstvo. Hotel u kojem smo bili smješteni ima odličan bazen, a i sauna je za svaku pohvalu.

Usluga na nivou, hrana vrhunska. S obzirom da smo išli posredstvom turističke agencije, aranžman od dva noćenja u hotelu sa četiri zvjezdice, koji uklјučuje turistički vaučer, koštao nas je svega 89 KM po osobi. Inače, cijene na Jahorini uopšte nisu pristupačne za naš džep. Za kafu je potrebno izdvojiti oko tri KM, čaša vina je u prosjeku devet KM, a za ručak ćete morati izdvojiti minimalno 10 KM. Toliko košta porcija ćevapa. Sve ostalo je znatno skuplјe. U ponudi je veliki broj hotela i restorana, a primijetila sam da neki od njih nisu ni otvoreni ove sezone. Cijena ski-pasa je oko 50 KM.

Vožnja žičarom do vještačkog jezera košta 15 KM po osobi. To je ono što, svakako, preporučujem. Dok se vozite, imate priliku da uživate u panoramskom razgledanju prirodnih lјepota Jahorine. Jezero je trenutno zaleđeno, ali ništa manje lijepo. U blizini se nalazi mini-bar, u kojem možete piti piće sa pogledom na jezero.

Vrijeme možete iskoristiti za šetnju i, naravno, skijanje. Ova olimpijska lјepotica obiluje brojnim vidikovcima, koji su naročito fascinantni tokom izlaska sunca, tako da vrijedi ustati ranije i uputiti se u šetnju. Snijeg nije obilan, ali ima ga dovolјno. Ima i sunca, što je mene posebno obradovalo. Što se tiče turista, nije velika gužva. Sreli smo i nekoliko stranaca, što ne čudi, s obzirom da je većina skijališta u Evropi zatvorena.

U skladu sa epidemiološkim mjerama, maske su obavezne, ali rijetko ko ih nosi, osim na ulazu u ski-centar. Ugostitelјski objekti poštuju radno vrijeme i u 22 časa sve se zatvara.

U svakom slučaju, Jahorina je turistička destinacija koju vrijedi posjetiti, naročito sada, kada nema mnogo izbora za putovanja. Prilika je ovo da upoznamo domaće turističke atrakcije, mada bi  cijene, ipak, trebalo da budu niže.

Jahorina je 1984. godine bila domaćin 14. Zimskih olimpijskih igara. Ovaj festival mladosti i sporta ušao je u istoriju olimpijskog pokreta, ne samo po brojnim rekordima koji su zabilјeženi na takmičenjima, već i po rekordnom broju učenika. Za takmičenje su se prijavile reprezentacije 49 olimpijskih nacionalnih odbora.

B. Dakić