16.8 C
Prijedor

CVIJANOVIĆ: LJUBAV NAŠEG NARODA PREMA SRPSKOJ, JAČA OD MRŽNJE ONIH KOJI BI ŽELJELI DA JE NEMA

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović istakla je da je 12. maj 1992. godine jedan od najvažnijih datuma u istoriji Republike Srpske, koja je tog dana okupila svoje najbolje ljude, odlučne da po svaku cijenu odbrane svoja ognjišta i svoju otadžbinu.
“Nismo željeli rat. On je bio nametnut i bili smo prinuđeni da se branimo. Formiranju Vojske Republike Srpske prethodili su brojni zločini nad srpskim narodom. Mart 1992. započeo je zločinom protiv mira i ubistvom Nikole Gardovića u Sarajevu, a završio zločinom u Sijekovcu kod Broda u kojem su stradale desetine srpskih civila. Nakon toga su uslijedili i drugi zločini nad Srbima, poput onog u Dobrovoljačkoj ulici, čiju godišnjicu smo obilježili početkom ovog mjeseca”, naglasila je Cvijanović.

U obraćanju na obilježavanju Dana Vojske Republike Srpske u Banjaluci, Cvijanović je navela da je u tim zlokobnim okolnostima, dok su druga dva naroda u BiH uveliko postrojavali vojske sa šahovnicama i ljiljanima, nastala slavna Vojska Republike Srpske.

“Ona je bila odraz volje našeg naroda da opstane i da sačuva svoja vijekovna ognjišta. Proistekla je iz naroda jer su u njene redove stupili obični ljudi koji su braneći granice Republike Srpske, branili svoje porodice, svoje kuće i njive, crkve i grobove”, rekla je Cvijanović.

Srpski član Predsjedništva je naglasila da kolektivna trauma uzrokovana genocidom koji je srpski narod preživio samo pet decenija ranije nije dozvolila da se ponove greške iz 40-ih godina prošlog vijeka.

“Sve ideološke i političke razlike ostavljene su po strani, a borci su u stroj stali jedinstveno i složno, pod zastavom Republike Srpske. Odluka je bila teška, ali neophodna, jer nam nisu ostavili nikakav izbor, niti alternativu. Sveta dužnost bila je da ne dopustimo da nam se ponove masovna stradanja i novi genocid na ovim prostorima.

I u tome smo uspjeli, uz visoku i strašnu cijenu koja je plaćena životima najboljih sinova Republike Srpske. Tada smo znali, a znamo i danas, da bi mnogo veća cijena bila plaćena da smo prihvatili da nas mirno odvode u logore i na gubilišta, kao 50 godina ranije”, naglasila je Cvijanović i dodala da iz današnje perspektive, izgleda, da nam upravo taj otpor i borbu nikada nisu oprostili.

“Nisu nam oprostili to što smo odbranili našu Republiku i naše pravo da budemo svoji na svome”, konstatovala je Cvijanović.

Ona je naglasila da za političko Sarajevo i pojedine strance u BiH Dejtonski mirovni sporazum nije označio kraj, već nastavak rata protiv Republike Srpske drugim sredstvima.

Nakon bombardovanja i upotrebe oružane sile, dodala je Cvijanović, uslijedilo je pravno nasilje nad Republikom Srpskom bez presedana.

“Ti pritisci traju sve do danas zato što nećemo da se odreknemo svoje imovine, svojih ustavnih prava i dejtonskog okvira koji nije predvidio unitarnu BiH i primat jednog naroda, već decentralizovanu zemlju i ravnopravnost svih naroda, uključujući i srpski.

Pritiske trpimo i zato što ne želimo da priznamo pravo neizabranom strancu da nameće i donosi odluke umjesto demokratski izabranih institucija i zato što račune polažemo isključivo svom narodu i onima koji su nas birali, a ne stranim ambasadorima koji se u BiH ponašaju kao kolonijalni upravnici”, ukazala je Cvijanović.

Naravno, istakla je ona, pritiske trpimo i zato što ne želimo da prihvatimo sramnu etiketu genocidnog naroda i kolektivnu odgovornost za zločine za koje su pojedini individualno već presuđeni, za razliku od nikada presuđenih i amnestiranih zločinaca nad srpskim narodom koji se do danas slobodno šetaju ulicama Sarajeva, Tuzle, Zenice i drugih gradova širom Federacije BiH /FBiH/.

“Bez obzira na sve nepravde i licemjerje kojima smo izloženi, uvijek smo bili, jesmo i bićemo posvećeni tome da čuvamo mir i teško stečenu slobodu. Ono što želimo za sebe, ne osporavamo nijednom drugom narodu u BiH. Ono što ne želimo sebi, ne želimo ni nikome drugom”, naglasila je Cvijanović.

Dok mnogi neodgovorno zveckaju oružjem i prijete nam ratom, rekla je Cvijanović, mi odbacujemo sukobe i pozivamo na mir.

“Ne zato što se bojimo njihovih prijetnji, već zato što smo uvjereni da i ubjedljiva većina onih u čije ime navodno govore, baš kao i građani Srpske, žele mir, a ne bilo kakve ratove. Dok neki u FBiH govore kako bi im bilo drago da poginu za BiH, mi kažemo da nam je drago što živimo za Republiku Srpsku. LJubav našeg naroda prema Republici Srpskoj jača je od mržnje onih koji bi željeli da je nema”, rekla je Cvijanović.

Ona je naglasila da ta ljubav i odgovornost prema onima koji su za Republiku Srpsku položili svoje živote i dali dijelove svoga tijela ostavlja nam u trajnu obavezu da čuvamo Republiku, ali i sjećanje na njenu slavnu vojsku koja je u najtežim okolnostima odbranila naša ogljišta.

“Svim borcima i pripadnicima Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka, koji baštini i čuva njeno nasljeđe, čestitam Dan Vojske Republike Srpske. Živjela Republika Srpska!”, poručila je srpski član Predsjedništva.

SRNA/Foto: RTRS

NAJČITANIJE