24.8 C
Prijedor

CVIJANOVIĆ: U DEKLARACIJI NAVEDENI PROJEKTI SRBIJE I SRPSKE ZNAČAJNI ZA GRAĐANE

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da su u Deklaraciji o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda sa Svesrpskog sabora navedeni projekti od značaja za građane koje će zajednički realizovati Republika Srpska i Srbija, a nije ih bilo moguće sprovesti na nivou BiH.
“Važno je da se implementiraju zajednički projekti Republike Srpske i Srbije, jer masu od ovih projekata nije bilo moguće realizovati u okviru BiH”, rekla je Cvijanovićeva tokom rasprave o Deklaraciji u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Cvijanovićeva je podsjetila da Svesrpski sabor preporučuje Srbiji i Republici Srpskoj objedinjavanje ponuda, usluga, investicija i resursa u energetici, rudarstvu, poljoprivredi, turizmu, bankarstvu, finansijama, platnom sistemu, zdravstvu, obrazovanju, saobraćaju i vezama i u drugim oblastima od nacionalnog značaja radi zajedničkog nastupanja na domaćim i stranim tržištima.

“Svesrpski sabor predlaže sačinjavanje zajedničkog i ujedinjenog plana infrastrukturnih projekata Republike Srbije i Republike Srpske kojim će će se detaljno urediti i planirati potencijalno važni poduhvati”, istakla je Cvijanovićeva.

Ona je navela da Svesrpski sabor pozdravlja zajedničke aktivnosti Republike Srbije i Republike Srpske na izgradnji auto-puta Banjaluka-Beograd, gasovoda kroz Republiku Srpsku, aerodroma u Trebinju, kao i zajedničkih hidroelektrana.

U Narodnoj skupštini Republike Srpske u toku je skupštinska rasprava o Deklaraciji o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda sa Svesrpskog sabora u Beogradu. 

SRNA

NAJČITANIJE