24.8 C
Prijedor

DEMOBILISANI BORCI PRIJEDORSKIH JEDINICA NA OBILJEŽAVANJU U DUGOJ NJIVI

Obilježavanju 32 godine od proboja Koridora kroz Posavinu na Dugoj njivi kod Modriče prisustvuje i oko 100 demobilisanih boraca prijedorskih ratnih jedinica.

Demobilisani borci iz 43. motorizovane brigade VRS, Pete kozarske brigade i jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova otputovali su jutros autobusom da, kako kažu, prisustvuju obilježavanju godišnjice jednog od najznačajnijih događaja u bližoj istoriji te da se sretnu sa ratnim drugovima.

Predsjednik Boračke organizacije grada Prijedora Vojislav Kondić izjavio je da je ova organizacija prvi put organizovala kolektivni odlazak na Dugu njivu na kojoj je ispisana istorija.

„To je naša istorija i to je čin opstanka. Istorijski datume koje smo stvarali tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata trebamo konstantno da njegujemo i da ih baštinimo“, izjavio je Kondić za „Kozarski vjesnik“.

Danas se obilježavaju 32 godina od proboja Koridora kroz Posavinu na Vidovdan 1992. godine kojim je spojen zapadni i istočni dio Srpske i otvoren put prema Srbiji, a spaseno je skoro milion i po Srba koji su bili u potpunoj blokadi.
U borbama za proboj koridora poginulo je 855 borca Vojske Republike Srpske, 14 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske, te 19 pripadnika MUP-a i Vojske Republike Srpske Krajine.

Bojana Majstorović

NAJČITANIJE