24.8 C
Prijedor

(VIDEO) GRAD PRIJEDOR I HRAM SVETE TROJICE PROSLAVLJAJU DUHOVE

Grad Prijedor i hram Svete Trojice danas obilježavaju slavu, Silazak svetog Duha na apostole, prazanik poznat i kao Duhovi. Protonamjesnik Dragan Hrvaćanin navodi da je u hramu služena Sveta liturgija, a potom su osveštani slavski kolač i žito koji su podijeljeni prisutnima.

„I ove godine Crkvena opština raspisala je konkurs za najljepši likovni rad za djecu sa posebnim potrebama, pod pokroviteljstvom Grada Prijedora i nagradili smo 10 učenika. Svim vjernicima, svim građanima grada Prijedora želim srećnu, Bogom blagoslovenu slavu, da nam Gospod Bog i veliki današnji dan i praznik daju se dugo godina okupljamo ovdje kod našeg svetoga hrama“, izjavio je Hrvaćanin.

Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor podsjetio je da je obilježavanje slave jutros počelo polaganjem vijenca ispred spomenika poginulim borcima u odbrambeno-otadžbinskom ratu „Za krst časni“. Javor kaže da jedinstvo treba uvijek da bude prisutno među građanima i vjernicima.

„Ove godine kao i prethodnih godina nagradili smo 10 najboljih radova djece sa poteškoćama u razvoju i to je veoma važno, koliko je važno za njih, toliko je važno i za nas jer treba da pokažemo da smo svi jedno i da imaju podršku grada i crkve. Jako je važno da se okupimo oko crkve. Crkva nam je uvijek bila tu, kroz vijekove, tako će biti i u budućnosti.  Svim našim sugrađanima, parohijanima i crkvi čestitam slavu uz želju da svi zajedno nastavimo stazama prosperiteta, napretka razvoja i da se narednih godina okupljamo na istom mjesu“, poručio je Javor.

Duhovske svečanosti počele su sinoć  koncertom duhovne muzike u Crkvi Svete Trojice, a koji su održali članovi Srpskog crkvenog pjevačkog društva „Sveti Georgije“ iz Prnjavora.

Bojana Majstorović

NAJČITANIJE