27.8 C
Prijedor

DODIK: IDEJA JE DA SRPSKI NAROD IMA OKVIR ZA SVOJU BUDUĆNOST

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da će na Svesrpskom saboru 8. juna u Beogradu učestvovati sve strukture vlasti i civilnog društva, te predstavnici Srba iz regiona, dijaspore i Srpske pravoslavne crkve /SPC/ i istakao da je ideja da srpski narod ima okvir za svoju budućnost.
“Ono što želimo najviše da učinimo jeste da srpski narod ima neki okvir za svoju budućnost. Jer sve vrijeme prošlog vijeka Srbi su bili napadnuti i bili žrtve. Sve vrijeme su pokušali od nas, i pored toga što smo žrtve, da naprave neke… kao što je kroz tu rezoluciju o Srebrenici proglašeno”, rekao je Dodik novinarima.

Prema njegovim riječima, ako je to bilo vrijeme stradanja u prošlom vijeku, onda je sada došao vijek u kojem će se ujediniti Srbi i to je, kako je istakao, potpuno legitimna politička ideja.

“Ako oni /iz Sarajeva/ smatraju da je poslije Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji je jasno definisao BiH sastavljenu od dva entiteta i tri konstitutivna naroda, njihova legitimna politička težnja da budu unitarni, zašto onda misle da to mora biti i naša težnja?”, upitao je Dodik.

Dodik je rekao da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić danas pozvao sve članove Sabora SPC da učestvuju i da ima ideju da se donesu dokumenta koja će ocijeniti sadašnje stanje u kontinuitetu, s obzirom na istorijski položaj srpskog naroda.

“Razgovaraćemo na najvišem nivou. Mi ćemo u narednim danima usaglašavati dokumente. Jedna od ključnih, određujućih stvari biće ta rezolucija o Srebrenici. Mi ćemo ovdje biti ujutro u ponedjeljak kada predsjednik Vučić kreće. Dogovorili smo se da se ujutro nađemo i da mu poželim srećan put”, rekao je Dodik.

On je upitao zašto politički predstavnici Bošnjaka mogu da definišu svoj antidejtonski stav, a Srbi ne mogu da iskažu svoje nezadovoljstvo činjenicom da je taj Dejtonski mirovni sporazum srušen i da se uporno ruši.

Dodik je istakao da je rezolucija o Srebrenici nova platforma za rušenje Dejtonskog sporazuma.

“Jedno najobičnije ljudsko pitanje: kako mislite da radimo zajedno poslije te rezolucije? Šta mislite, da ćemo nasjesti na vaše trikove: ajde pusti, idemo da radimo, pa nakon mjesec dana, kad se sve slegne, opet ćete početi da gurate to u školske programe, gdje god dođete na neki forum samo ćete o tome da pričate”, rekao je Dodik.

On je ukazao da BiH ima nepomirljive političke razlike između onih koji smatraju da treba očuvati Dejtonski mirovni sporazum u izvornom smislu, za šta je, kako je ocijenio, propala šansa, i onih koji su već rušili taj sporazum, a sada bi legalizovali svoje rušenje, otimačine i lopovluke i da je ključno pitanje kako nastaviti dalje.

“Kako mislite da donosimo odluke? Koje odluke su zajedničke, ako smatrate da je jedan cijeli narod genocidan. Šta ćete pisati u tom svom školskom programu? Šta hoćete od nas Srba?”, upitao je Dodik.

On je istakao da Srbi imaju pravo na svoj izbor i da je legitimna politička borba u tom pogledu.

Dodik je poručio narodu u BiH da treba da bude spokojan i da “neće Milorad Dodik, niti bilo ko sa srpske strane pokrenuti pitanje bilo kakvog sukoba”.

“Danas se nalazimo u tome da oni imaju svoje koncepcije koje su protiv nas, koje su štetne po nas, ponižavaju nas i potcjenjuju. I mi samo kažemo – nećemo. A oni nama kažu: `Ako nećete, biće rata`. Kakvog rata? A jeste li sigurni da hoćete taj rat? Nema ništa od toga. Republika Srpska neće rat. Republika Srpska će svojom političkom borbom doći do svog cilja”, poručio je Dodik.

SRNA /foto: instagram.com/buducnostsrbijeav

NAJČITANIJE